Vluchtelingen in azc Bellingwolde krijgen administratiepakketten

BELLINGWOLDE – Vijftig statushouders in het azc van Bellingwolde krijgen een administratiepakket aangeboden van de Stichting Maatschappelijke Activiteiten (S.M.A.).

De Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de vier Veendammer Loges organiseerde dit voorjaar onder haar leden een bloembollenactie. Van de netto-opbrengst worden 50 administratiepakketten gekocht voor vluchtelingen in het AZC in Bellingwolde die in Nederland mogen blijven.

Om de administratieve zaken op orde te brengen, hebben deze vluchtelingen ook praktische materialen nodig. Dankzij de voorjaarsactie van de S.M.A. kon Nico Wever van Vluchtelingenwerk Noord Nederland op 21 april jongstleden symbolisch 50 pakketten in ontvangst nemen, met o.a. een muismat, rekenmachine, ontnieter, brievenbak, nietmachine, perforator, nietjes, balpen, schaar, liniaal, schrijfblok, een ordner en een set tabbladen.

Vluchtelingenwerk voegde daaraan zelf nog een tasje, een kleurboek en potloden voor kinderen aan toe. Het aantal van 50 kon worden verhoogd tot 100 pakketten door een spontane donatie van één van de Odd Fellowers.

Voorafgaand aan deze overhandiging nam Nico Wever de 45 aanwezigen op een boeiende en duidelijke manier mee in het vluchtelingenwerk. De S.M.A. zag en ziet het als haar verantwoordelijkheid samen met de logeleden dieper in te gaan op de problematiek waar we in de maatschappij niet meer om heen kunnen. Wever gaf de bezoekers een kijkje achter de schermen in de praktijk van alledag en waar het vluchtelingenwerk tegenaan loopt.

Ook de actuele situatie en het 5-stromenbeleid kwamen uitvoerig aan de orde, evenals de gezinshereniging, de Dublin-claim en ook hoe de uitzetting werkt. De voorlichtingsavond was een eye-opener voor veel aanwezige Odd Fellowers en gaf een antwoord op vragen, waar men weinig over wist omdat men niet direct betrokken is bij deze problematiek.