Gids Bakker geeft bijzondere rondleiding langs graven verzetsstrijders

GRONINGEN – Gids Henk Bakker geeft op maandag 2 mei en woensdag 4 mei een speciale rondleiding op de Zuiderbegraafplaats te Groningen. De rondleiding gaat langs de graven van de Groninger verzetsstrijders die gedurende de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de strijd tegen de Duitse overheersers.

Dappere mensen die op verscheidene plaatsen, plaquettes of in geschriften al geëerd worden, maar min of meer onbekend begraven liggen op deze begraafplaats.

De bekendsten zijn misschien wel Pieter Hermannus Everhardus van Dooren, vermoord in de Kreupelstraat en waar de Van Doorenveste op het Zernikecampus naar genoemd is. Sypko Domela Nieuwenhuis, nazaat van de bekende socialist Domela Nieuwenhuis en Nicolaas Arie Cornelis van Baalen, doodgeschoten waarschijnlijk in zijn woning aan de Parklaan door vermoedelijk de SD’er Lehnhof .

Gids Henk Bakker leidt rond en vertelt kort het verhaal achter de verzetsstrijders. De rondleiding is gratis en begint om 14.00 uur. Meer info: zuiderbegraafplaatsgroningen.nl. Opgave is verplicht (limiet aantal deelnemers) en kan via: (050) 309 07 57 of via email: info@henkbakker.nl.