RUG wil Zernike Campus verder ontwikkelen

GRONINGEN – Als het aan de Rijksuniversiteit Groningen ligt, krijgt de ontwikkeling van de innovatieve Zernike Campus een flinke impuls. Door samen te werken met hoogtechnologische bedrijven moeten er stappen gezet worden in de gezamenlijke kennisontwikkeling.

De Zernike Campus biedt hiervoor bij uitstek een stimulerende, faciliterende en inspirerende omgeving. Belangrijke thema’s zijn hierbij de samenwerking op het vlak van de bio-economie, agro-food en energietransitie. Nu al zijn er succesvolle samenwerkingsverbanden zoals het Carbohydrate Competence Center (CCC) die het belang en effect van de samenwerking aantonen.

Testlabs in combinatie met onderzoek en onderwijs, geven een platform voor de uitwisseling van kennis en de ontwikkeling daarvan. De geplande komst van het Innovatiecentrum van AveBe, de nieuwe faciliteit Innolab voor startups in de chemie, de ontwikkeling van de Zernike Advanced Processing Facility (ZAP) en het platform Bio-Economie Region Northern Netherlands (BERNN) geven hieraan een belangrijke impuls.

Rubberrecycling en laagcalorische voedingsvezels

Vanuit de RUG zijn de onderzoeksgroepen van hoogleraren Picchioni, Heeres, Loos, Buma, Dijkhuizen en Quax geïnteresseerd om in ZAP te participeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toegepast onderzoek op het gebied van rubberrecyclingtechniek, het winnen van chemicaliën uit houtachtige biomassa, het ontwikkelen van voedingsvezels met laagcalorische inhoud en prebiotische waarde. Ook de inzet van de campusomgeving voor de ICT-hub van Groningen in slimme data-analyse en -verwerking is cruciaal voor de vooruitgang in kennis en innovatie.

De RUG bouwt hiermee aan samenwerking met (inter)nationale partners uit wetenschap en bedrijfsleven, die van cruciaal belang voor de innovatieve ontwikkeling van de regio.