Veendammer krijgt jeugddetentie voor aanval met ploertendoder

VEENDAM – De rechter heeft een 21-jarige man uit Veendam veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. De Veendammer stond voor de rechter voor poging tot doodslag en diefstal.

De man viel in december 2015 een willekeurige voorbijganger aan op de Turfsingel in Groningen met een ploertendoder. Het slachtoffer werd meerdere keren op het hoofd geslagen en belandde uiteindelijk in een coma. Momenteel gaat het goed met het slachtoffer, behoudens zijn hoofdpijnen en vergeetachtigheid. Bovendien was zijn telefoon gestolen.

De officier van justitie eiste drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechter vindt twee jaar jeugddetentie en een verplichte behandeling van zijn alcoholprobleem beter passen. Ook na zijn detentie moet de Veendammer nog jaren worden begeleid.

Naast de straf moet de dader ook ruim 3000 euro betalen aan het slachtoffer. Dat is de helft van wat er was geëist.