Haren zet levende grasmaaiers in voor groenonderhoud

HAREN – Wethouder Mariska Sloot verwelkomt zaterdagochtend om half elf de kudde Drentse Heide- en Schoonebeker schapen van herder Nico Buitenkamp in het Hendrik de Vriesplantsoen.

De gemeente Haren zet de komende periode levende grasmaaiers in voor het plantsoen. Dit jaar is de schaapskudde onderdeel van het groenbeheer in Haren. Het beheer met de schaapskudde is een ecologische manier van groenbeheer.

Wethouder Sloot “het is niet direct goedkoper, maar ook niet duurder. Het heeft verschillende voordelen: schapen kunnen op plekken komen waar machines niet bij kunnen en een bijkomende voordeel is dat schapen een leuk gezicht in het dorp is. Daarnaast zorgen de schapen voor meer biodiversiteit want de schapen dragen zaden in hun vacht mee en verspreiden zo allerlei plantensoorten, wat goed is voor bijvoorbeeld de bijen.”

De schapen zullen het grootste deel van de zomer het gras van Het Hendrik de Vriesplantsoen, de Multatulilaan en de Gorterlaan kort houden. Daarnaast graast de kudde ook in rondom de grafheuvels van de Harenerhof om dit gebied open te houden. Als de kudde de plek heeft bereikt waar ze gaat grazen, worden er flexnetten omheen gezet. Deze flexnetten staan onder een lage stroom. Deze netten worden onder andere geplaatst om te voorkomen dat de schapen de weg op lopen.