Legendarische boerin centraal in boeklezing Vlagtwedde

VLAGTWEDDE – De vereniging Plaatselijk Belang Veele organiseert op 12 mei aanstaande een lezing over het boek “Het Hoogste Recht” in Partycentrum Rendering in Vlagtwedde.

In het boek staat de in 2011 overleden boerin Geertje Trenning centraal. De legendarische inwoonster van Veele vocht dertig jaar lang tegen een vonnis van de Groningse rechtbankpresident Overdiep die haar een dwangsom van 5000 gulden per dag oplegde, zonder maximum. Het verbeurde bedrag dat zij aan haar pachter Arend Krabben moest betalen liep uiteindelijk op tot 15 miljoen euro, maar doordat de ooit schatrijke boerin door dezelfde rechtbank in 1988 failliet werd verklaard, een juridische listigheid, hoefde ze bij leven nooit een cent daarvan te betalen.

Zowel haar veroordeling als de duur van haar faillissement zijn uniek in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. In 2000 werd het vonnis in de zaak Trenning/Krabben door het vakblad voor de rechterlijke macht, Trema, uitgeroepen tot de ongelukkigste uitspraak van de 20e eeuw.

Over de zaak Trenning/Krabben is al veel geschreven. Auteur Johannes Lens heeft voor het eerst alle feiten en achtergronden van deze bizarre Groningse vete achterhaald aan de hand van authentieke documenten. De lezing in Partycentrum Rendering begint om 8 uur ‘s avonds. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

“Het Hoogste Recht” is voor € 24,95 te koop via de boekhandel en het internet.