Spektakel gegarandeerd tijdens Hemelvaartsraces in Ter Apel

TER APEL – Donderdag 5 mei aanstaande staan de traditionele Hemelvaartsdag autoraces in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel op het programma. Er wordt gestreden in de acht verschillende klasses om de tweede ronde van het internationale Nederlands kampioenschap Ovalracing. Naast deze reguliere klasses zullen een aantal coureurs die normaliter actief zijn binnen de NL Driftseries hun spectaculaire rijkunsten vertonen tijdens enkele demonstraties.

Het Nederlands kampioenschap Ovalracing 2016 werd geopend tijdens de paasraces. Zeer wisselende weersomstandigheden kenmerkten deze races. De juiste bandenkeuzes en rijderskwaliteiten in wisselende omstandigheden gaven in de meeste klasses de doorslag in de einduitslag.

Debutant Jarno Emming pakt dagzege in ‘Schlüter Motorsport’ Juniorenklasse

In de juniorenklasse wist Ter Apeler Jarno Emming tijdens de seizoensopening iedereen het nakijken te geven. Vooral op de natte baan wist hij, als debuterend coureur op het circuit in Ter Apel, het verschil te maken. Niek van den Akker uit het Brabantse Nuland heeft met drie punten achterstand momenteel de tweede positie in handen. Daarachter is het de regerend kampioen, Manon Boes, uit Coevorden. Zij volgt op drie punten achter de nummer twee. Lanie van den Bosch uit Rosmalen verscheen met een zeer fraaie nieuwe bolide aan de start. Zij heeft momenteel de vierde positie op de ranglijst in handen, voor de eveneens debuterende David Bonnarens uit Duitsland en Mathijs van Veen uit Ter Apelkanaal.

Erik Emming uit Ter Apel is momenteel de lijstaanvoerder in het NK bij de National Hotrods

De ranglijst van de Standaardklasse 1400 laat na één wedstrijd zien dat het dit seizoen wel eens een hele interessante strijd om de Nederlandse titel kan gaan worden. De hele top vijf in deze standaardklasse zit op slechts drie punten afstand van elkaar. Johannes Bonnarens uit Duitsland voert momenteel de ranglijst aan. Michel van der Zwaag uit Ter Apel volgt op slechts één puntje en Alfred van Klinken uit Valthermond volgt op zijn beurt weer op één punt op de derde positie. Stefan Arends uit Roswinkel en Rob Mulder uit Scheerwolde die vorig seizoen nog een hevige tweestrijd voerden om het Nederlands kampioenschap volgen momenteel op de vierde en vijfde positie. Maar ook zij zijn nog volop in de strijd om de titel verwikkeld, de achterstand is slechts drie punten op leider, Johannes Bonnarens.

Merlin Beganovic uit Nieuw Weerdinge en Danny Bos uit Ter Apel debuteerden tijdens de paasraces in de Standaardklasse 2000. Zij wisten tijden hun eerste wedstrijd in deze klasse verrassend sterk te scoren met een tweede en derde positie in het dagklassement. Theo de Boer uit Veendam kwam tijdens de seizoensopening als sterkste uit de bus. In de voormalig kampioensauto van Kevin Zwiep wist hij de meeste punten te scoren. Tom Brakels uit Ter Apel is na een avontuur van één seizoen in de BMW Cup ook weer terug te zien in de Standaardklasse 2000. Ook hij zat er meteen goed bij en sloot de dag af met een vierde plaats voor Ron Bos. Met zeer kleine onderlinge verschillen tussen deze coureurs belooft het een zeer competitief seizoen te worden in de Standaardklasse 2000.

Tijdens de openingsrace schitterden er nog een groot aantal coureurs in de 2.0 Hotrod door afwezigheid. De races waren er echter niet minder spannend om. De uit het Duitse Mönchengladbach afkomstige Mario Baer kende de beste seizoenstart. Hij wist de dagzege op te eisen en staat zo bovenaan de ranglijst. Martijn Vowinkel uit Ommen die de afgelopen twee seizoenen als kampioen werd gekroond moest genoegen nemen met een tweede positie in het dagklassement. De eveneens in Mönchengladbach woonachtige Helmut Laumen kende een goede seizoenstart met zijn nieuwe Peugeot 206cc Hotrod. Nu naar verwachting het deelnemersveld zich verder zal uitbreiden zullen de races nog interessanter worden. Coureurs die tijdens de Hemelvaartsdagraces voor het eerst hun opwachting in Ter Apel zullen maken zijn Rene Knetemann uit Andijk en Ronald van der Linden uit Nieuw Beijerland. Naast de punten voor het Nederlands kampioenschap zijn er tijdens de Hemelvaartsdagraces ook punten te behalen voor de kwalificatie van het Wereldkampioenschap 2.0 Hotrod op 2 & 3 juli in het Engelse Ipswich.

2e ronde NNO-NOV BMW Cup in Ter Apel

De BMW 325i e36 klasse blijft met een vol deelnemersveld met identieke auto’s een lust voor het oog. Iedere coureur kan in principe met de overwinning naar huis gegaan in deze merkencup. De onderlinge verschillen, die voornamelijk ontstaan door afstelling van de wegligging en stuurmanskunsten, zijn minimaal. Tijdens de hemelvaartsdagraces zullen de coureurs naast de strijd om het Nederlands kampioenschap Ovalracing ook punten kunnen scoren voor de NNO-NOV BMW Cup, een extra titel waarbij zowel drie wedstrijden in Ter Apel als in Lelystad zullen meetellen voor een gezamenlijk kampioenschap. Het is dan ook te verwachten dat het deelnemersveld nog verder zal uitgroeien en daarmee nog meer close racing verwacht mag worden in deze spectaculaire merkencup. In de strijd om het Int. Nederlands kampioenschap is Allard Boes uit Vroomshoop door een sterke seizoensstart de leider. Hij heeft al elf punten voorsprong gepakt op Iwan Heins uit Schoonoord en dertien punten op nummer drie Edwin Meppelink uit Dalerveen.

Super & Sportklasse

De coureurs van de Sportklasse en de Superklasse rijden samen hun wedstrijden. Harm Jannes Renkema uit Zevenhuizen was na enkele wedstrijden afwezigheid in 2015 nu weer helemaal terug met zijn fraaie Audi TT. Hij won na een sterk optreden het dagklassement in de Superklasse voor Djony Meijer uit Ter Apel, Andre de Boer uit Schoonoord en equipe Schoonbeek uit Ter Apel. Voor de races op Hemelvaartsdag hebben Rene Zurhausen en equipe Otten/vd Meer inmiddels ook aangegeven de strijd in de Superklasse met de rest van het deelnemersveld weer aan te gaan. In de Sportklasse was Andre de Boer uit Schoonoord net te sterk voor Lucas Wagt uit Appelscha.

Harm Jannes Renkema met zijn fraaie Audi TT gaat aan de leiding in de Superklasse

 

Jeffrey Zwiep met nieuwe bolide verrassing bij National Hotrods

Bij de National Hotrods zagen we Jeffrey Zwiep in de voormalige Ford Focus van Ralph Verberkt, met zijn eigen vertrouwde Emming Volkswagen krachtbron bij de paasraces aan de start verschijnen. Hij kent een uitstekende seizoensopening en staat momenteel derde in het Int. Nederlands kampioenschap ovalracing. Ook Erik Emming uit Ter Apel heeft zijn gewenste seizoensopening. Hij is vaak van voren te vinden maar het is nu dan ook daadwerkelijk gelukt om de tussenstand van het kampioenschap aan te voeren. Dit kwam mede door zijn goede banden keuzes tijdens de paasraces, uiteindelijk resulterende in de finale overwinning. De grossier in Nederlandse titels, John van den Bosch uit Rosmalen, staat slechts één puntje achter op Emming. Met hem zal dit seizoen dan ook weer terdege rekening moet worden gehouden in de strijd om de Nederlandse titel bij de National Hotrods.

Jeffrey Zwiep uit Schoonoord met zijn nieuwe Ford Focus is verrassend sterk bij de National Hotrods

Naast de acht verschillende klasses die gaan strijden om de kostbare punten voor de Nederlandse titels Ovalracing, zal er ook een totaal andere tak van autosport zijn opwachting maken op het Ter Apeler ovaal. Een groep coureurs uit de NL Driftseries zullen namelijk hun opwachting maken op het circuit. Zij zullen zeer spectaculaire demonstraties verzorgen, waarbij ze zo dwars, rokend en driftend mogelijk over het circuit zullen gaan. De driftauto’s kenmerken zich door een “overdosis” aan paardenkrachten en achterwielaandrijving.

De ovalraces zullen op donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) om 11:30 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” aan de Hanetangerweg in Ter Apel.