Gezondheid Groningers lijdt onder aardbevingsschade

PROVINCIE – De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen meervoudige aardbevingsschade en gezondheidsproblemen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die te maken hebben met meerdere schades vaker te kampen hebben met gezondheidsproblemen.

Het onderzoek van de RUG is in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders uitgevoerd.

Mensen die te maken hebben met meervoudige schades hebben vaker last van slapeloosheid, neerslachtigheid, vermoeidheid en concentratieverlies. Tevens komen er vaker lichamelijke klachten voor, zoals hartkloppingen, hoofdpijn en buik- en maagklachten.

Volgens de onderzoekers moeten de klachten van mensen met meervoudige schades serieus genomen worden. Ook zou het een goed idee zijn om mensen bij te staan in het schadeproces, om ze zo psychisch te ontzorgen.

Toch staan er niet alleen negatieve conclusies in het rapport. Groningers zijn over het algemeen blij met hun leefomgeving. Veel geroemde punten zijn de natuur, de rust en de goede contacten met buurtgenoten die de Groningers hoog waarderen.