Leek plaatst Stolpersteine voor oorlogsslachtoffers

LEEK – De gemeente Leek gaat blijvende herinneringen realiseren aan de oorlogsslachtoffers die in het dorp zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leek doet mee aan een speciaal kunstproject van Günther Demnig, die Stolpersteine inmetselt op de plaatsen waar de slachtoffers hebben gewoond.

Letterlijk vertaald betekend ‘Stolpersteine’ struikelstenen. Keien die in de stoep op straat worden gemetseld en een messing plaatje hebben met de naam van het slachtoffer daarop. In Europa liggen momenteel al zo’n 55.000 stenen. Dertien daarvan liggen in Leek.

Op 6 mei worden daar drie Stolpersteine bijgeplaatst. Op De Dam, de H.J. Smitstraat en de Midwolderweg krijgen ook die slachtoffers een steen. Daarna kunnen betrokkenen met de bus naar Enumatil, Oostwold en Zevenhuizen waar ook een steen wordt gelegd.