Wat heeft WVV in de Hoofdklasse te zoeken?; “Je kunt niet meer met open vizier spelen”

WINSCHOTEN – Het is heel aannemelijk dat WVV het nieuwe seizoen Hoofdklasse gaat spelen. Het zou een prestatie van formaat voor de ‘Traditionsverein’ zijn die jaren zieltogend presteerde op vooral tweede en derde klasse niveau. In 1997 promoveerde de club naar de eerste klasse maar een leegloop was er verantwoordelijk voor dat het verblijf maar tot een seizoen beperkt bleef. Anno 2016 is WVV in verwoed gevecht gewikkeld met de naaste belagers VV Heerenveen en SVBO om de titel in de eerste klasse F. Mochten de rood-zwarten de langste adem hebben, dan is promotie naar de Hoofdklasse het logische gevolg. Grote vraag is of de club er klaar voor is.

,,Als de groep bij elkaar blijft en er wat nieuwe jongens bijkomen moet handhaving mogelijk zijn”, meent Elzo Timmer, momenteel waarnemend wedstrijdsecretaris en al 53 jaar lid van de club. ,,Er wordt nu al geroepen dat Martijn Drent naar Pelikaan S verkast, maar zolang het nog geen 15 juni is, is er niks zeker. Ik bekijk het nuchter. Vast staat dat het heel moeilijk zal worden. Sportief gezien streef je als club het allerhoogste na, maar er komt heel wat voor kijken als je naar de Hoofdklasse promoveert. Ook op organisatorisch terrein en natuurlijk financieel. Er zijn straks twee Hoofdklassen met zestien clubs. Dat betekent dat er vijftien keer een bus gehuurd moet worden en dat er in verband met de grote afstanden even zo vaak eten moet komen voor de selectie. Aan de andere kant zal de Hoofdklasse zeker extra aantrekkingskracht uitoefenen op het niet zo verwende Oost-Groninger voetbalpubliek. We vragen nu drie euro entree, ik neem aan dat er straks misschien vijf euro voor een kaartje gevraagd gaat worden. Extra inkomsten dus. Dat geldt ook voor de sponsoren die nu al positief reageren op de sportieve prestaties van ons eerste. Een aantal is misschien bereid straks wat meer te doen. Inmiddels wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om een soort businessclub in het leven te roepen.”

Kijkend naar de accommodatie vindt Timmer het hoofdveld niet hoofdklassewaardig, om van de trainingsvelden nog maar te zwijgen. ,,Het is te hobbelig, daar zal wat aan gebeuren moeten. Er breken sowieso spannende tijden aan want als we naar de Hoofdklasse gaan wacht op 17 augustus al een bekerprogramma. Het houdt in dat half juli met de trainingen gestart moet worden, dit is net het begin van de schoolvakanties. Het zal de nodige improvisatie vergen.”

Jan Kloetstra wordt straks de nieuwe hoofdtrainer van WVV. ,,Als WVV kampioen wordt – ik vind VV Heerenveen overigens een gevaarlijke outsider – dan moet je de stap gewoon maken, dat heb je als groep verdiend. Een brede selectie van een mannetje of achttien is een must, anders wordt het knap lastig. WVV betaalt de spelers niet en dat blijft zo. Je moet dan hopen dat de club aantrekkingskracht heeft op goede voetballers uit de regio. Het verschil tussen de eerste en Hoofdklasse is niet een, maar wel twee klassen. Dat heb ik in mijn trainersperiode bij Nieuw-Buinen persoonlijk ervaren. In de Hoofdklasse wordt elke fout meteen afgestraft. Je kan niet met open vizier spelen. Toch ben ik er niet bang voor, je moet als club de stap maken als het kan en nergens voor terugdeinzen. Een kunstgrasveld waarop goed getraind kan worden zou geweldig zijn, want wat ik gehoord heb over de trainingsvelden is niet best. Maar daar hangt waarschijnlijk ook weer een financieel plaatje aan.”

Henk Bolk is clubwachter van TEVV, een van de tegenstanders van WVV in de eerste klasse F. Hij gunt WVV promotie van harte. ,,WVV is een club met historie en uitstraling en ze hebben een leuke aanhang. In onze thuiswedstrijd tegen de Winschoters vond ik dat Martijn Drent het verschil maakte. Hij scoorde en lokte professioneel een strafschop uit waarna onze keeper met rood uit het veld werd gezonden. Drent is te vergelijken met Romario. Minuten lang doet hij helemaal niks en dan zo opeens staat hij er. Ik heb gehoord dat Drent vertrekt bij WVV. Dit zou een geweldige aderlating zijn. Ik durf zeker niet te stellen dat WVV niks in de Hoofdklasse te zoeken heeft. Met een beetje versterking kunnen zich waarschijnlijk wel handhaven. Het is een prima ploeg.”