FC Groningen verslaat Heerenveen; Play-offs binnen bereik

HEERENVEEN – FC Groningen maakt jacht op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Daarvoor moest het zondagmiddag wel drie punten halen tegen SC Heerenveen in het Abe Lenstra stadion. Daarnaast moeten de Groningers hopen op gunstige uitslagen op de andere velden.

Het al uitgespeelde Heerenveen begon scherper aan de wedstrijd en kreeg al na vijf minuten de eerste grote kans. Mitchell te Vrede faalde en schoot oog in oog met Sergio Padt de bal vol op de doelman.

In de twintigste minuut kwamen de Friezen dan toch op voorsprong. Sam Larsson rondde een mooie solo knap af en zette de 1-0 op het scorebord. De Friese vreugde was van korte duur. Oussama Idrissi krulde de bal vijf minuten later achter Erwin Mulder en herstelde het evenwicht. Een gedreven Heerenveen bleef ook na de gelijkmaker de bovenliggende partij en kreeg nog een aantal kansen via Joey van den Berg en Mitchell te Vrede. Zij vonden beiden Padt op hun weg.

FC Groningen kwam na de rust goed uit de kleedkamers en zette meer druk op de Friezen. Dat mondde uit in een doelpunt van Albert Rusnák die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied bekeken achter Mulder schoot en de Groningers aan de leiding bracht in de 52e minuut. Drie minuten later leken de groen-witten Heerenveen de genadeklap te geven. Idrissi vergat echter een hoek te kiezen en miste de opgelegde kans.

Daarna kregen beide ploegen nog kansen, maar wisten het doel niet meer te vinden. Doordat NEC thuis verloor van Roda JC en Vitesse het in Arnhem liet liggen tegen FC Utrecht, stijgt FC Groningen naar de achtste plaats in de Eredivisie. Een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. De noordelingen hebben het in eigen hand en spelen volgende week thuis in de eigen Euroborg tegen Heracles Almelo.