Hoogezand druk doende met klauteren uit diep voetbaldal

HOOGEZAND – Het voetbalseizoen 2015-2016 zal in de annalen van de voetbalclub Hoogezand worden opgetekend als een crisisjaar. Er is van alles ontspoord op de Kalckwijk, de thuisbasis van de club. Dat het sportief foute boel was, baarde nog de minste zorg. Degradatie uit de eerste klasse van het zondagvoetbal is niet meer dan een smet op het roodzwarte blazoen. Kan elke club overkomen. En vroeg of laat wordt de weg terug ook weer ingeslagen. Nee, wat écht rampzalig was, was dat v.v. Hoogezand te gronde dreigde te gaan aan financieel wanbeheer. Dat gevaar is nog steeds niet geheel en al verdwenen, maar de ergste kou is inmiddels uit de lucht. Ook in Hoogezand doet Ede Staals gezongen levenswijsheid opgeld: Het is nog nooit zo donker west, of ’t wordt altied wel weer licht.

Met dank aan het nieuwe bestuur onder aanvoering van Peter Seip, een voormalige bankemployé. Op 7 december van het vorig jaar zijn ze aangetreden, Seip en consorten. Nu, ruim bijna vijf maanden later, zijn ze nog altijd druk doende de grootste brokken malheur uit de weg te ruimen. Hoogezand moet financieel geheel en al gereset worden, dat vergt tijd. Er liggen nog altijd forse claims van de Belastingdienst, de gemeente Hoogezand-Sappemeer en het HEF, dat zuiveringslasten int. Deze instanties zijn door de v.v. Hoogezand verwaarloosd en die rekeningen dienen alsnog te worden vereffend.

Seip heeft goede hoop dat er met alle genoemde partijen een vergelijk kan worden getroffen. “De gesprekken zijn gaande en ik verwacht dat we daar wel uit zullen komen. Maar daarmee zijn we er nog niet. Financieel staan we er niet best voor. Maar dat het einde verhaal is voor Hoogezand, zoals je hier en daar hoort, is in elk geval niet waar. We zijn hard aan het werk om Hoogezand er weer bovenop te helpen. Zo hebben we een nieuw kassysteem in de door ons zelf geëxploiteerde kantine geïnstalleerd. Want daar ging het ook mis, veel kantine-inkomsten zijn de afgelopen jaren in het niets verdwenen. Door het nieuwe systeem worden alle inkomsten meteen geboekt.”

Om de clubkas weer gevuld te krijgen, worden er binnenkort ook obligaties uitgegeven. Duizend stuks à 50 euro per stuk, tegen een jaarlijkse rente van 1%. Dat gaat gebeuren, jawel ondanks alle ellende, tijdens een feestelijke bijeenkomst. Voorzitter Seip: “Daar verwachten we ook een en ander van, gezien de reacties tot nu toe van mensen. En verder gaan we de komende tijd de boer op om ons sponsorbestand proberen op te krikken. Kortom, we zijn weer een stabiele club aan het worden, al moeten we de komende één à twee jaar nog wel even op een houtje bijten. Er zal veel bezuinigd moeten worden. Maar de kennis van zaken om alles weer in het reine te brengen, is er. Daarom ben ik optimistisch over de overlevingskansen van Hoogezand.”

Terug naar de corebusiness van Hoogezand, het voetbal. Dat zit dus ook in het slop. Een roemloze aftocht naar de tweede klasse is daarvan het bewijs. Als ook een trainer, Fred Schreuder, die halverwege het seizoen de bijltje er bij neergooide omdat hij het niet meer zag zitten. Dat ziet zijn opvolger, Ron Krohne, in elk geval wel. Want hij, eens een gevreesde goalgetter (onder meer bij ACV), blijft. Seip voorziet echter geen snelle promotie. “We gaan met een heel jong team verder inde tweede klasse. Maar als we de kern hiervan volgend jaar kunnen behouden, mogen we weer aan een terugkeer in de eerste klasse gaan denken.”

Jan Slor, de trainer van A1, bevestigt dat beeld. De man, die jarenlang een van de boegbeelden van Hoogezand was, ziet volop perspectief. ”Veel A1-spelers kunnen nu al mee in het eerste. En ook in B1 hebben we goede jongens rondlopen. Ron Krohne gaat daar ook heel goed mee om. Deze jongens mogen nu al een keer per week met de eerste selectie meetrainen. Als we die straks kunnen laten doorstromen en toevoegen aan de beste senioren van nu, dan hebben we binnen enkele jaren weer een sterk Hoogezand. En dan bedoel ik een team dat weer, net als wij een jaar of twintig geleden, mee doet in de eerste klasse.”

Als ze de betere spelers dan maar niet worden verleid door geld van andere clubs. Want dat is, weten Seip en Slor, ook één van de redenen dat Hoogezand niet mee kon komen in de eerste klas. Slor: “Toen wij vorig jaar promoveerden, raakten we gelijk vijf spelers kwijt. Twee omdat ze stopten en drie omdat bij andere clubs geld kregen aangeboden. Dat zit er bij Hoogezand echt niet in. Dat hadden wij zelfs in mijn tijd als speler niet, ondanks een sponsor als Mölnlycke. Bij mijn weten is dat één keer gebeurd, in de tijd dat mijn schoonvader in het eerste speelde, een jaar of veertig geleden. Toen had je makelaar Boonstra die sommige spelers betaalde. Dat gaf scheven gezichten, dus dat werkte niet.”

Maar ook in de jeugd is er jaarlijks flink wat afroming bij Hoogezand. Voorzitter Seip: “Komend jaar gaan er al weer vier F-junioren naar FC Groningen. Ook scouts van FC Emmen en de KNVB zitten regelmatig bij ons te kijken. Desondanks spelen we met onze hoogste jeugdelftallen in de landelijke divisies. Dat levert trouwens ook weer problemen op. Met name wat betreft vrijwilligers. Die vinden dat gereis op zaterdag door half Nederland te veel tijd vergen. Daarom heb ik er ook liever 50 vrijwilligers bij dan 50.000 euro sponsorgeld, hoe welkom zo’n bedrag ook is. Maar vrijwilligers zijn onbetaalbaar voor een club. En sponsorgeld heb je nooit structureel.”

Seip noemt nog een factor waar Hoogezand onder lijdt als het gaat om aansluiting bij de amateurtop: er zijn meer voetbalclubs in Hoogezand-Sappemeer, zoals HSC, FVV, Kwiek en HS’88. Dat maakt de spoeling dun. Daar verschilt hij met Slor. De laatste: “Als ze daar bij die clubs boven het maaiveld uit komen, komen ze toch wel bij ons.”

Blijft het feit dat een plaats met zo’n 36.000 inwoners, als ook nog met redelijk veel bedrijvigheid, nog nooit met een voetbalclub in de hoofdklasse van de partij is geweest. Terwijl de v.v. Hoogezand toch met zo’n 650 leden de potentie mag worden toegedicht om zich te kunnen meten met kleinere kernen als – pak hem weg – Lienden, Hardenberg, Staphorst en Malden. Of topamateurvoetbal in Hoogezand er ooit nog eens van komt, staat in de sterren geschreven. Jan Slor is in elk geval optimistisch gestemd: “Als ik zie waar we nu mee bezig zijn bij Hoogezand, denk ik dat we binnen afzienbare tijd nog mooie tijden gaan beleven. Daar ben ik van overtuigd.”

Dick Heuvelman