Snikkeweek viert 25-jarig jubileum; “Het feest is nog nooit zo groot geweest”

MUSSELKANAAL – De Snikkeweek was altijd al een groot feest. Dit jaar is het feest echter nog groter. Voor de vijfentwintigste keer wordt de drukbezochte feestweek in Musselkanaal georganiseerd, en dat is een jubileum dat gevierd moet worden. Dat vindt ook Joop Zuidema. De inmiddels gepensioneerde Zuidema stond aan de wieg van de Snikkeweek en kan ook dit jaar niet wachten tot het volle programma op 3 mei van start gaat.

Maar eerst een stukje geschiedenis. Iedereen weet waarom we Pasen, Pinksteren en Kerst vieren. Maar hoe is de Snikkeweek eigenlijk ontstaan? Daarvoor moet men eerst terug in de geschiedenisboeken van Stadskanaal. “De gemeente Stadskanaal begon in 1989 met een werklozenproject voor langdurig werklozen, waarbij er in opdracht van de gemeente een replica van een snikke werd gebouwd”, begint Joop zijn interessante betoog. “Toen de werkzaamheden aan de trekschuit waren afgerond, moest er een feest omheen georganiseerd worden. Daar had Stadskanaal niet zo’n zin in. Dus hebben goedwillende Musselknoalsters de snikke en het feest naar Musselkanaal gehaald. Zo werd een mooie traditie geboren.” Al snel blijkt dat het gesprek met Joop weleens een lang en boeiend verhaal kan worden. De man is een lopende encyclopedie als het gaat over ‘zijn’ Musselkanaal en de Snikkeweek in het bijzonder. Geen detail over de Snikkeweek en het belang ervan blijft onbenoemd. De snikke vormt nog altijd, logischerwijs, het middelpunt van de Snikkeweek die de vaarrecreatie moet bevorderen.

De week begint dinsdag 3 mei op volle kracht. De bekende snikke ‘Dieverdoatsie’ is tijdens de feestweek aanwezig in Musselkanaal en zal op de eerste dag vergezeld worden van de allereerste schipper die de bijzondere boot heeft mogen bevaren. Alex Vissering uit Ter Apel is te gast tijdens het Captain’s Dinner in ‘De Gelegenheid’ aan de Kruisstraat. Daar zal hij behalve met zang en muziek de aanwezigen ook verblijden met de vele leuke anekdotes over de ‘Dieverdoatsie’, want dat er veel gebeurd is in de vele jaren op de schuit staat als een paal boven water. Schippers en oud-bestuursleden zijn uitgenodigd voor speciale avond, alsmede de mensen die zich hebben opgegeven voor het Captain’s Dinner. “Op 4 mei staan de eerste grote evenementen op het programma”, verklapt Zuidema. “Vanaf 12:30 uur begint de gezellige markt waar producten van NOVO te koop worden aangeboden. Vergezeld met de kleine, bescheiden kermis die de week gaat opluisteren zal het ongetwijfeld een mooie dag worden.” Tussen de bedrijven door zal burgemeester Baukje Galama de 25e Snikkeweek officieel openen. “De kermis stopt om 18:00 uur”, voegt hij toe. “Er is natuurlijk geen avondprogramma in verband met dodenherdenking.”

Op Bevrijdingsdag gaat de organisatie al vroeg los met een viswedstrijd voor de jeugd. Die in de middaguren gezellig met de rest van de familie doorkunnen naar de feestelijkheden op het W. Diemerplein. Stichting Lucky Joe uit Nieuw Buinen organiseert daar 5 mei een artiestenfestival waar veel regionaal talent hun zangkunsten zal gaan vertonen. “In het kanaal wordt in de middaguren een waterfietsenrace gehouden”, vertelt Joop. “Vanaf de Poiesz wordt het op tweepersoons waterfietsen racen richting Klain Klappie. Jong en oud mogen meedoen en er zijn mooie prijzen beschikbaar gesteld voor de snelsten onder de deelnemers.”

Een dag later, op vrijdag 6 mei, loopt de langste braderie van het Noorden weer door het dorp. Vanaf de Kerkstraat tot aan de Kruisstraat brengen marktkooplieden hun spullen aan de man. Tijdens de braderie lopen de bezoekers wel de kans op de bon geslingerd te worden. De Kiddy Kids Patrol treedt op tijdens de braderie. Zij delen de bonnen uit die overigens –dit keer- geen geld kosten, maar wat opleveren. De nepagenten staan overal bekend om de hilarische momenten waar zij voor garant staan. Dat wordt dus ook op de Braderie van Musselkanaal genieten geblazen van de Kiddy Kids Patrol. Naast dit vermaak is er ook een heus straattheater aanwezig, welke de bezoekers zullen vermaken met een knap stukje theater. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door schipperskoor ‘De Wilde Zwanen’ uit Groningen. Traditiegetrouw is het koor aanwezig in Musselkanaal. Veel van de koorleden zijn ook schipper en ‘vaste’ gasten van de Snikkeweek.

Ook de zaterdag staat bol van de activiteiten in het dorp. Voor de allereerste keer wordt er de ‘Knoalparade’ gehouden. “Dat hebben we nog niet eerder gedaan”, zegt Joop Zuidema. “We wilden iets bijzonders doen tijdens de jubileumeditie van de Snikkeweek. Al snel kwamen we in het bestuur op het idee een parade te houden in het kanaal. De snikke voorop, gevolgd door pieremachochels in alle soorten en maten. Iedereen mag meevaren!” We vragen Joop toch nog even terug te gaan naar de vorige zin. ‘Pieremachochels’. Dat woord horen we niet vaak. Sterker nog; nooit. De penningmeester begint te lachen. “Een pieremachochel is een verzamelnaam voor zo’n beetje alles dat kan varen of drijven. Wie iets in het kanaal kan leggen waarmee er van de IJzeren Klap naar de brug richting Tweede Exloërmond gevaren kan worden mag meedoen.” Dat is overigens niet het enige dat er op het water gedaan kan worden deze dag. “Klopt”, bevestigd Joop. “We hebben ook Loopballonnen geregeld. Daarmee kan er in een grote ballon op het water gelopen worden. Een sensatie die je wel eens op kermissen treft, maar dan loop je niet over het kanaal. Nu wel!”

Des te verder we in het programma duiken, des te enthousiaster de gepensioneerde Joop begint te vertellen. Het is duidelijk dat hij nog lang niet klaar is met de Snikkeweek. Ook niet na het spectaculaire Snikkebal, alwaar de aanwezige schippers gehuldigd worden en het zangduo Jan en Monique garant staan voor muzikale gezelligheid. “Nee, ik blijf nog wel even verbonden aan dit evenement”, aldus Joop Zuidema. “Dat moet ook wel. Een aantal bestuursleden neemt afscheid en je wilt ook niet alle kennis in één keer kwijt raken. Gelukkig staat de volgende generatie klaar om het stokje over te nemen. Musselkanaal is een hechte gemeenschap en de Snikkeweek het paradepaardje. De traditie wordt dus nog wel even voortgezet met de jonge aanwas die eraan zit te komen.” Maar eerst viert het huidige bestuur dit jubileum uitbundig mee. En hopelijk treft het daarbij een mooie weersverwachting. “Het evenement trekt zeker zo’n 10 duizend mensen naar Musselkanaal”, weet Joop. “Maar als het die week mooi weer is rekenen we op 15 duizend bezoekers.” Zeker tijdens de vijfentwintigste editie van de feestweek zou het fantastisch zijn om zulke aantallen naar het dorp te trekken. “Dit is de grootste Snikkeweek ooit”, besluit hij. “Nooit eerder was het programma zo uitgebreid. We hebben sponsoren bereid gevonden wat extra’s te doen voor deze editie. Daardoor kunnen we nu gigantisch uitpakken. Mis het dus vooral niet!”

 

Fotografie: W.v.d.W