Pinksterdagen traditioneel groots gevierd in Leek; ‘Muziek, markt en kermis’

LEEK – Nog anderhalve week. Dan barst het feest in Leek los tijdens het Pinksterweekend. Markt, muziek en kermis nemen het dorp over en dompelen de inwoners en vele bezoekers vier dagen lang onder in een bruisend feest.

Geen feest zo dynamisch en kleurrijk als de kermis. Kenmerkend door de vele vonkelende lichtjes, de beats van de muziek en de snelheid van de moderne en sensationele attracties. Maar ook de geur van warme oliebollen, popcorn en suikerspinnen. Niet voor niets behoort de kermis – samen met carnaval en sinterklaas – tot de drie oudste tradities van ons land. De gemeente Leek koestert deze traditie en biedt de regio en haar bewoners vier dagen lang vermaak, plezier en gezelligheid! Het dorp viert namelijk kermis van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei aanstaande waarbij de De Tip weer wordt omgetoverd tot een groots reizend pretpark met attracties voor jong en oud, voor elk wat wils!

Pinksterkermis brengt bijna 30 attracties naar Leek

Van duizelingwekkende apparaten zoals de 28-meter hoge reuze schommel ‘Air One Maxxx’, het 38-meter hoge ‘Europa Rad’ met draaibare gondels tot aan het funhouse ‘The Crazy Machines’ met een parcours aan glijbanen, draaiende vloeren, lopende banden en bewegende trappen. Natuurlijk aangevuld met andere grote publiektrekkers aan ‘vermaak’ zoals de botsauto’s, de ‘Summer Party’ polyp en een glazen doolhof. Daarnaast kun je volop genieten van de lekkernijen die de kermis te bieden heeft. Met een keuze uit oliebollen, Spaanse churros, snacks, ijs en popcorn & suikerspinnen kan de inwendige mens te kust en te keur!

Met maar liefst 5 zogenaamde ‘kinderzaken’ is de Leekster Pinksterkermis ruim voorzien van vertier voor de jongere jeugd. Want voor de kids staat er een prachtige draaimolen, de ‘Tropical Waterballs’ om al vallend en opstaand over het water te ‘lopen’, de babyflug ‘Ufo Jet’, de ‘Adventure Ride’ waar je in een stoere buggy een rit maakt over bruggen en door tunnels en de ‘Trampoline’ waar je jezelf in de lucht, al springend aan elastieken, een ware acrobaat voelt! Wat dichter bij de grond is ook van alles te doen en zijn er voor de goklustigen en behendige spelers prachtige prijzen te winnen bij de ‘grijpautomaten’, het populaire schuifspel ‘Pusher’ of rollen met de ballen bij de ‘Skeeball’ en natuurlijk in de schiettent.

Opening met ballonnendrop; Vuurwerk op vrijdag

De verschillende kermisfamilies komen jaarlijks graag met hun attracties naar het sfeervolle centrum van Leek en daarom bieden zij alle bezoekers met veel plezier enkele extra én gratis activiteiten aan zoals op de openingsmiddag, vrijdag 13 mei, om 16:00 uur een grootse ballonnendrop waarbij, als openingshandeling, door burgemeester Hoekstra honderden ballonnen voorzien van een € 1,00 waardemunt vanuit de lucht naar beneden komen. Deze waardemunten zijn de gehele kermis inwisselbaar bij alle attracties.

Tevens op deze vrijdag, wanneer de duisternis is ingevallen en de duizenden lampjes op de attracties branden, ontvouwd zich vanaf 22:15 uur boven het centrum een groots en kleurrijke vuurwerkshow. Een spectaculair schouwspel dat u zeker niet mag missen en bij gunstig weer tot in de wijde omtrek te zien en te horen is.

Tenslotte bezoekt op zondagmiddag 15 mei vanaf 15:00 uur de tekenfilmheld ‘Elmo’ het kermisplein. Uiteraard speciaal voor de kinderen een ‘meet & greet’ waarbij er volop tijd is voor een foto of een knuffel. Tevens zijn er via de site www.kermisleek.nl Elmo en Facebook kortingsbonnen te vinden waarmee attracties speciale reducties aanbieden. Een ‘slimme’ kermisvierder gaat deze dus eerst even downloaden, printen en uitknippen.

Feestelijk randprogramma met veel muziek en Pinkstermarkt

Verschillende organisaties staan dit Pinksterweekend weer garant voor gratis muziekfestivals en evenementen zoals op tweede Pinksterdag tussen 8:00 en 18:00 uur de traditionele Pinkstermarkt waarbij ca. 250 kramen, verspreid door het hele centrum, zorgen voor de grootste markt in de regio. Daarnaast het Pinkster Festival Leek met een uitgebreid en gratis programma vanuit de grote feesttent die dit jaar wederom opgesteld staat op het kermisterrein aan De Tip. Tenslotte het Flinke Pink Festival vanaf het podium in de bossen van Nienoord met een aansprekende programmering.