Moordenaar Digna van der Roest losgelaten

GRONINGEN – De moordenaar van Digna van der Roest, Ton P., heeft zijn tbs opgeheven zien worden door de rechtbank in Groningen.

P. verkrachtte en vermoordde in 1982 de toen 9-jarige Digna. Zij was een jaar lang vermist, alvorens haar lichaam werd gevonden in de bossen van Ruinen. Daarvoor kreeg Ton P. 18 jaar cel en tbs.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat Ton P. zijn tbs-maatregel met een jaar verlengt moet worden. Deskundigen zeggen echter dat een langer verblijf in tbs-klinieken geen toegevoegde waarde heeft. De rechter is het eens met de deskundigen en heeft het tbs opgeheven.

In 2004 kwam P. ook al eens op vrije voeten, maar werd snel teruggestuurd naar de tbs-kliniek nadat hij iemand had mishandeld. In 2013 werd zijn tbs-status verlengd, omdat hij nog altijd een gevaar voor de samenleving zou zijn.

Ton P. is inmiddels 66 jaar.