‘Regentonnenactie Zuidhorn verdient meer aandacht’

ZUIDHORN – De PvdA-fractie van Zuidhorn wil tonnen van de gemeente. Klinkt leuk, maar ligt iets anders. De sociaaldemocraten vragen de gemeente niet om veel -heel veel- geld, maar om regentonnen voor de inwoners.

De PvdA in Zuidhorn heeft wethouder Henk Bakker gevraagd meer aandacht te schenken aan de regentonnenactie van de gemeente. Fractieleider van de PvdA, Mark Veenstra, doelde daarbij op de flyer die rondgaat in de gemeenten Groningen en Ten Boer. De inwoners van die gemeenten kunnen een regenton van tweehonderd liter aanschaffen met een korting van 17,50 euro.

Volgens wethouder Bakker heeft Zuidhorn een nog scherpere actie. “Een regenton kost al snel 40 euro”, wist de wethouder te vertellen. “Bij de gemeente Zuidhorn kan voor 20 euro een regenton gekocht worden. Daarmee zitten wij nog onder de prijs van Groningen en Ten Boer mét korting.”

Veenstra was blij met het antwoord en het feit dat er bij de gemeente nog altijd een regenton gekocht kan worden voor een scherpe prijs. “In Nederland valt 760 liter water per jaar op één vierkante meter”, vertelt Mark Veenstra. “Dat water is prima geschikt om planten water te geven en de ramen mee te wassen. Bovendien vermindert een regenton de druk op het riool tijdens hevige regenbuien.” Wel benadrukte de PvdA-man dat er meer gedaan kan worden om de inwoners van Zuidhorn op de hoogte te stellen van de mogelijkheden om een regenton aan te schaffen. “Daarbij zouden wij als gemeente een samenwerking kunnen zoeken met bijvoorbeeld De Zijlen om de regentonnen bij de mensen af te leveren en te installeren”, vindt Veenstra. “Zo krijgt ook het sociale aspect van duurzaamheid de aandacht die het verdient.”