GroenLinks Zuidhorn spreekt zich uit: “Kabinet ruilt weidevogels in voor euro’s”

ZUIDHORN – Tot grote vreugde van GroenLinks komt er beweging in de discussie rondom de nieuwe hoogspanningsverbinding die door Groningen moet worden aangelegd. Het kabinet heeft plannen om grote masten te plaatsen van de Eemshaven naar Vierverlaten. Dwars door de mooie natuur van het Middag-Humsterland. Een doorn in het oog van de GroenLinks-fractie in Zuidhorn. De partij organiseerde afgelopen donderdag een informatie- en discussieavond voor belangstellenden om samen tot een goede, en natuurvriendelijke, oplossing te komen.

“In de plannen zegt men nog ouderwets, dat de milieuwinst te gering is ten opzichte van de extra kosten voor een ondergrondse aanleg van de hoogspanningsleiding om het Middag-Humsterland heen. Het kabinet ruilt dus weidevogels en landschappelijke kwaliteit tegen euro’s”, aldus raadslid van GroenLinks Michiel Pellenbarg. Volgens Pellenbarg zijn bovengrondse masten onnodig. “Op landelijk niveau is in principe besloten dit soort 380 kV-verbindingen ondergronds te leggen. In de Randstad gebeurt dat ook al”, aldus het raadslid. “Ook wij zouden kiezen voor een duurzame oplossing als deze. Het beschermen van het landschap van Middag-Humsterland mag best wat extra kosten.”

Ook aanwezig op de bijeenkomst was GroenLinks-Statenlid Harrie Miedema. Miedema ziet beweging bij het kabinet en minister Kamp richting een duurzame oplossing. “Kamp is blijkbaar wat voorzichtiger aan het worden met ons Groningers”, merkt hij op. “De provincie ziet het grote belang van ons open landschap. Ik begrijp niet waarom ondergrondse aanleg niet zou kunnen. De kosten vallen reuze mee. Het lijkt mij raar dat onze provincie mee zou moeten betalen aan die extra kosten. Het gaat hier toch immers heel duidelijk om een taak van de landelijke overheid.”

De gemeenteraad van Zuidhorn heeft inmiddels een motie aangenomen waarin wordt gevraagd naar de mogelijkheden van een milieuvriendelijke inpassing. Daarbij krijgt de raad hulp uit Winsum, waar een soortgelijke motie door de gemeenteraad aldaar is aangenomen.