Winsum succesvol met inzamelen elektrische goederen

WINSUM – De wereldwinkel in Winsum ontvangt een sponsorcheque van 1.000 euro. De reden is dat Winsum in de top 25 van de Wecycle-Actie is geëindigd. Inwoners uit de gemeente Winsum steunden Wereldwinkel Winsum door afgedankte apparaten of spaarlampen (e-waste) in te leveren. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Wie op de milieustraat in Usquert of bij de gemeentelijke werkplaats van Beheer en Onderhoud aan de Schouwerzijlsterweg in Winsum e-waste inleverde, kon punten scoren voor het lokale goede doel. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, waaronder de gemeente Winsum, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van €1.000, – voor het gekozen lokale goede doel. Doel van de actie in 330 gemeenten is om het inleveren te stimuleren van vooral kleine afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen op de gemeentelijke milieustraat. Deze producten worden nog vaak vergeten bij het bezoek aan de milieustraat of weggegooid.

Nieuwe ronde in het najaar

Op 1 oktober start een nieuwe ronde van de inzamelactie. Alle gemeenten kunnen wederom een eigen lokaal goed doel opgeven. Wijst de gemeente geen eigen doel aan, dan maakt automatisch de lokale Oranjevereniging kans op de sponsorcheque.

Samenwerking

De gemeente Winsum werkt al jaren met Wecycle samen. Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten voor bijna 80 procent recyclen, spaarlampen zelfs voor 90 procent. Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Over Wecycle

Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en kinderboerderijen. Wecycle werkt in opdracht van 1.500 producenten en importeurs.