86e Noordelijk Pinksterkamp trekt 3600 scouts richting Marnewaard

MARNEWAARD – Het grootste scoutingevenement van Europa groeit nog steeds. Jaarlijks melden zich nieuwe groepen aan, waarbij vooral de jongste speltak, de Bevers, enorm aan het groeien is. Vanaf het eerste kamp in 1922 tot nu hebben ruim 150.000 scouts uit Noord Nederland het NPK bezocht.

Het kamp is een begrip voor scouts in het Noorden. Ieder jaar spelen ze in een thema het spel van scouting variërend van primitief kamperen tot hikes en spelen. Tijdens de Pinksterdagen wordt er een compleet dorp uit de grond gestampt met onder andere een eigen brandweer, telefooncentrale, krant, doktersdienst en een keuken waar dagelijks ruim 2.000 maaltijden worden bereid.

Het Noordelijk Pinksterkamp (NPK) wordt dit jaar voor de 86e keer gehouden. Het grootste, jaarlijks terugkerende scoutingevenement van Europa wordt zaterdag 14 mei om 14.00 uur geopend in aanwezigheid van diverse officiële genodigden. Ruim 3600 scouts uit de drie noordelijke provincies, Overijssel en Noord-Holland komen naar de Marnewaard (Lauwersoog). Het kamp duurt tot en met dinsdag 17 mei.

Voor de beeldvorming

 • Tijdens de Pinksterdagen is het NPK het grootste dorp van de gemeente De Marne.
 • In totaal komen 75 verschillende scoutinggroepen uit Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Noord-Holland naar het NPK.
 • Sinds 1922 trok het NPK al ruim 150.000 deelnemers.
 • De verschillende leeftijdsgroepen hebben allemaal hun eigen thema:
  o Bevers (5-7 jaar): Circus
  o Welpen (7-11 jaar: Piraten
  o Scouts (11-15 jaar): Wintersport
  o Explorers (15-18 jaar): Amerika
  o Pivo’s (18+): Kermis en Freakshow