Beroemd Schots koor treedt op in Der Aa-kerk

GRONINGEN – Het St Salvator’s Chapel Choir uit Schotland geeft zaterdag 11 juni een concert in Der Aa-kerk te Groningen. Dit koor is het vlaggeschip van de beroemde Universiteit van St Andrews en bestaat uit dertig studenten.

De Universiteit van St Andrews is de oudste universiteit van Schotland en is, na Oxford en Cambridge, de oudste universiteit van de Engelssprekende wereld. Het is de universiteit waar prins William zijn vrouw Kate leerde kennen.

St Salvator’s Chapel Choir

De origine van het koor ligt in de vijftiende eeuw, toen studenten verplicht waren in de chapel van de universiteit te zingen. Tegenwoordig voert het koor een breed repertoire uit, dat muziek uit zes eeuwen omvat. Behalve de gezongen diensten en andere ceremoniële verplichtingen, heeft St Salvator’s Chapel Choir een gevulde agenda met concerten wereldwijd. Het koor heeft een uitstekende reputatie en heeft gewerkt met beroemde musici, zoals Sir John Eliot Gardner en Emma Kirkby.

Roder Jongenskoor

De Koorschool in Roden, met de Roden Girl Choristers en het Roder Jongenskoor, is gastheer voor het St Salvator’s Chapel Choir. Dirigente Sonja de Vries van de Roden Girl Choristers: “We herkennen de Anglicaanse traditie waarin ze staan en slaan de handen ineen om het publiek een prachtige Anglicaanse avond te bieden in een van de mooiste kerken van Groningen.”

Repertoire

Behalve composities van Stanford, Wood, Vaughan Williams, Stopford en Leighton, zingt het koor ook traditionele Schotse liedbewerkingen. Twee van deze bewerkingen zijn van de hand van de dirigent Tom Wilkinson. Uiteraard gaan de drie koren ook de uitdaging aan om een aantal koorwerken gezamenlijk uit te voeren.

Koorkunst

Sietze de Vries, vaste begeleider van het Roder Jongenskoor en de Roden Girl Choristers, verzorgde vorig jaar een masterclass improvisatie aan de Schotse universiteit in St. Andrews. De Vries: “We sloten de dag af met een concert in de chapel, waarbij het geweldige universiteitskoor zong terwijl ik improviseerde op het orgel. Wat de ‘koorkunst’ betreft hoef je ze echt niets te vertellen. Ze staan in een rijke traditie en het is een eer dat dit topkoor naar Nederland komt om concerten te geven.”

Entree: € 15,- (voorverkoop).

Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.daannijman.nl of telefonisch via 06-108 000 91. Kaartverkoop aan de deur: € 18,-. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Zaterdag 11 juni 2016
20.00 uur
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen