Damacota moet eer Pekelder zaterdagvoetbal hoog houden; ‘Het vergt tijd, maar de prestaties komen’

NIEUWE PEKELA – Zaterdagvoetbal en de Pekela’s, het is zo op het oog geen gelukkig huwelijk. Noordster heeft een bloeiende zaterdagafdeling gekend die alweer enige tijd ter ziele is en ook PJC had een zaterdagtak die eveneens al niet meer bestaat. Vaandeldrager in de gemeente is sinds jaar en dag Damacota. Deze club stuurt wekelijks maar liefst vier zaterdagteams de weide in, maar prestatief gezien wil het niet echt vlotten. In de seizoenen 1996-1997 en 1997-1998 reikten de Pekelders tot de vierde klasse. Daarvoor en daarna namen de blauwhemden een vaste plek in de vijfde en de inmiddels opgeheven zesde klasse in. Ook dit jaar blinkt Damacota niet uit met een hoge positie op de ranglijst. De ploeg bungelt in de vijfde klasse ergens onderin de middenmoot. Het enthousiasme van elftalleider en secretaris Bert Groen lijdt er niet onder. ,,Drie jaar geleden zijn we met trainer Henk van der Vlag een nieuwe weg ingeslagen. Er is een superjong team gesmeed. Dat vergt tijd, maar de prestaties komen. Het volgend seizoen spelen we bij de eerste vijf, zeker weten.”

,,Damacota kan echt wel voetballen. Door de jeugdige samenstelling van de achttien man tellende selectie gaat er nog wel eens wat mis. Maar we hebben ook geen geluk en zijn nog niet slim genoeg. Daardoor verlies je wedstrijden. Het niveau in de vijfde klasse is zo slecht nog niet. Clubs als Sweel, Tiendeveen en Veendam 1894 spelen goed voetbal. Bij Veendam acteren op dit moment een paar jongens van Nieuw-Buinen. Die hebben op eerste klasse niveau gevoetbald en bouwen nu af. Ze zijn conditioneel misschien wat minder, maar hebben een hoop ervaring. Daar delven onze jongens dan het onderspit tegen, zo gek is dat toch niet?” Groen ziet niks in het samenvoegen van clubs in de Pekela’s. ,,De gemeente ziet het waarschijnlijk wel zitten om een grote club in Pekela te maken op een groot sportcomplex. Voorlopig bewijzen Pekelder Boys, PJC, Noordster en Damacota wekelijks hun bestaansrecht. Mooi zo laten, wat mij betreft. Ja, Damacota is een christelijke club. Van oorsprong ontstaan uit de Lutherse kerk. We zijn echter geen De Vogels. Bij die club reikte de aanvoerder voor elke wedstrijd een bijbel uit aan de aanvoerder van de tegenstander. Dat doen wij niet, haha. Ook voor niet gelovigen mag het geen belemmering zijn om bij ons te voetballen. Bij Damacota gelden de gewone normen en waarden”, aldus Groen die acht jaar elftalleider was, er twee jaar tussenuit is geweest maar nu de handschoen weer heeft opgepakt. ,,De vorige elftalleider kon het niet meer combineren met zijn werk. Damacota is een kleine vereniging, ze kwamen weer bij mij terecht. Ik doe het graag, evenals het secretariaat. Dat heb ik vanaf 1999 onder mijn hoede. Die werkzaamheden zijn door het digitale tijdperk er een stuk eenvoudiger op geworden. Formulieren zijn er nauwelijks meer, alles gaat via de computer.”

Groen noemt de huidige selectie een echte vriendengroep. ,,Het is fijn werken met deze jongens”, zegt hij. ,,Ik ben de schakel tussen de trainer en de selectie. Ik heb wekelijks overleg met de trainer, de andere elftalleiders en de verzorger. Bij afgelastingen maken we tegenwoordig gebruik van een groepsapp. Andere mededelingen communiceer ik veelal via mail, kan je ook wat meer tekst kwijt. Het groepsgebeuren spreekt me erg aan, bovendien ben ik een fervent voetballiefhebber die ook van de tegenstander kan genieten. Van Sweel bijvoorbeeld, een uitstekend elftal.”

De elftalleider zal het volgend seizoen zonder trainer Henk van der Vlag moeten doen die naar het Winschoter BATO verkast. ,,Johan Postma wordt zijn opvolger”, aldus Groen. ,,Hij is momenteel assistent van Van der Vlag en daarnaast hoofdtrainer van Froombosch. Straks heeft hij twee dus clubs onder zijn hoede. Of Henk van der Vlag heeft voldaan? Zeker weten! Door allerlei omstandigheden is het misschien niet geworden wat we er van verwacht hadden, maar Henk heeft een goede visie op en mening over voetbal. Hij heeft hier iets neergezet voor de toekomst. We krijgen vaak complimenten voor ons spel, maar dat zie je op de ranglijst helaas niet terug.”

Groen is blij dat de publieke belangstelling weer wat toeneemt. Naar zijn zeggen liep die tot een jaar geleden behoorlijk terug, maar inmiddels zijn er elke thuiswedstrijd toch weer zo’n zestig, zeventig toeschouwers op het sportpark. ,,De tijd dat er een paar honderd man kwamen is geweest, en niet alleen bij ons”, stelt hij. ,,Het leuke aan zaterdagvoetbal is dat we allemaal op de middag spelen waardoor de kantine tegen een uur of vier lekker volloopt. Dan worden de uitslagen uitgewisseld en komen de sterke verhalen.”

Financieel gezien hoeft Damacota zich geen zorgen te maken. ,,We spelen samen met PJC die op dezelfde accommodatie voetbalt wel in op nieuwe ontwikkelingen. We bezien nu of het lucratief is om zonnepanelen te kopen. We hebben ook naar de aanschaf van LED-verlichting gekeken, maar die is veel te duur. En we willen natuurlijk graag een kunstgrasveld, al is het alleen maar om altijd te kunnen trainen. Deze wens ligt bij de gemeente. Oost-Groningen wacht echter weer een herindeling, dus dat zal hem voorlopig wel niet worden.”

Foto: Gert Meulman