Provinciale subsidies voor bedrijven in Marum en Farmsum

PROVINCIE – De provincie Groningen geeft JC-Electronics in Marum een subsidie van 50.000 euro. Datzelfde bedrag keert de provincie ook uit aan Bouwman Hydrauliek BV uit Farmsum.

Het Marummer bedrijf krijgt de subsidie voor het opzetten van een geautomatiseerd kratten-transportsysteem. In Farmsum wordt een nieuwe freesmachine aangeschaft. Beide bedrijven kunnen met deze projecten duurzamer werken en creëren tezamen bijna vijftig nieuwe banen.

JC-Electronics

Bij JC-Electronics wordt industriële elektronica ingekocht, verkocht en gerepareerd. Het krattentransportsysteem wordt uitgebreid met twee zelfrijdende wagentjes die worden ingezet op de nieuwe locatie van het bedrijf op bedrijventerrein Leeksterhout. Het systeem transporteert producten en onderdelen tussen het magazijn en de technische dienst. Dit zorgt ervoor dat JC-Electronics efficiënter kan werken en de komende jaren verder kan groeien. Dit levert in de toekomst naar verwachting veertig extra arbeidsplaatsen op. Het nieuwe krattentransportsysteem is naast efficiënt ook duurzaam: het verbruikt weinig energie en levert minder afval op. JC-Electronics heeft plannen om het energieverbruik nog verder terug te dringen door energie terug te winnen uit het lopende-bandsysteem. Deze energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

JC-Electronics bestaat nu tien jaar en is in die tijd gegroeid van twee naar ruim honderddertig werknemers. Het bedrijf biedt veel mogelijkheden voor mbo’ers die een combinatie van leren en werken doen en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bouwman Hydrauliek

Bij Bouwman Hydrauliek worden hydraulische cilinders gemaakt en gerepareerd. Op dit moment wordt er in het bedrijf nog op een conventionele manier geproduceerd. Deze werkwijze is bewerkelijk en tijdrovend en daarnaast belastend voor het personeel door het vele tillen en verplaatsen van materialen. Met de nieuwe freesmachine kan het bedrijf sneller werken en betere kwaliteit leveren. Ook kunnen er grotere en meer ingewikkelde projecten worden uitgevoerd, waardoor er nieuwe producten ontwikkeld kunnen worden. Dit levert de komende vier jaar acht nieuwe banen op.

Verder is de nieuwe machine minder belastend voor het personeel en milieuvriendelijker doordat er minder energie en olie wordt verbruikt, koelvloeistoffen worden hergebruikt en er minder afval wordt geproduceerd. Bouwman Hydrauliek begon in 2004 als eenmanszaak. Inmiddels biedt het bedrijf werk aan zestien mensen.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit het tweede Programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen-2, dat sinds maart 2015 van kracht is. Met dit programma wil de provincie Groningen innovatie en duurzaamheid binnen het midden- en kleinbedrijf bevorderen. In totaal is er 2,4 miljoen euro beschikbaar voor projecten.