Primeur voor Stad: Duurzame festivals in hartje Groningen

GRONINGEN – Zaterdag 14 mei kan er genoten worden van twee duurzame festivals in de binnenstad. Een primeur in Groningen dat nog niet eerder een festival binnen de gemeentegrenzen heeft gehad die in het teken staan van groener en eerlijker consumeren en duurzame mode.

Boonappetit – Bonenfestival

Dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “International Year of Pulses”, het jaar van de peulvrucht. Daarom organiseren de Natuur- en Milieufederatie, de Youth Food Movement en de gemeente een Bonenfestival in samenwerking met de ondernemersvereniging van de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Ommelander Markt, die dan haar lustrum viert.

Om 10.00 uur opent wethouder Joost van Keulen Het Festival op het Harmonieplein waar de Ommelander Markt in een hele feestelijke versie opgesteld staat. Gedurende de dag bieden ondernemers uit de Oude Kijk in ’t Jatstraat bonenproducten aan en kan er een Groot Groentepakket gewonnen worden met de In-de-Bonen-Puzzeltocht door de straat. Vanaf 11.00 uur zijn er diverse lezingen, films en workshops over bonen. En op de Ommelander Markt kan geproefd worden van allerlei bonencreaties. Het festival duurt tot 16.00 uur.

Fair Fashion Festival

Fair Fashion, daar draait het om op 14 mei in Het Paleis. De eerste editie van het Fair Fashion Festival in Groningen staat in het teken van duurzame mode. Na meerdere succesvolle edities in Utrecht, waar het eerste Fair Fashion Festival werd gehouden in 2013, is het concept nu overgekomen naar het Noorden. Tijdens het festival zijn er meerdere modeshows, workshops en masterclasses in het teken van duurzame mode én een fair fashionmarkt. Een deel hiervan is bij winkels uit Stad te verkrijgen. Tijdens de modeshows is te zien dat duurzame mode het geitenwollen sokkenimago al lang ontgroeid is, en hot en trendy is. Het festival wordt georganiseerd door 14 vrijwilligers van de Young and Fair beweging, in samenwerking met vele lokale duurzame ondernemers en organisaties. Young and Fair richt zich op jongeren tussen de 15 en 30 jaar en is als beweging in Groningen ook erg jong. Met het realiseren van het Fair

Fashion festival bewijst Young and Fair een dynamische nieuwe beweging te zijn die met haar duurzame ambities jongeren aanspreekt. Het evenement is van 13.00 tot 18.00 uur. Ook dit event wordt geopend door wethouder Joost van Keulen.

Foto: Google Streetview