Coalitie Winsum wipt Gemeentebelangen uit college; ‘Aanhoudende onrust funest’

WINSUM – Gemeentebelangen Winsum maakt niet langer deel uit van het College van Burgemeester en Wethouders. De coalitie heeft vrijdagavond besloten zonder GB door te gaan. Aanleiding voor deze drastische maatregel is de aanhoudende onrust in de partij.

Het college zegde vrijdagavond het vertrouwen op in de partij die in korte tijd een aantal prominenten is kwijtgeraakt en ten onder lijkt te gaan aan onderlinge ruzies. Burgemeester Michels probeerde nog een laatste lijmpoging te ondernemen, zonder succes.

Na het vertrek van wethouder Hoekzema moest GB een nieuw wethouder leveren, die werd gevonden in Piet Wieringa. Hierdoor moest er wel een nieuw raadslid worden aangewezen. De eerstvolgende op de lijst was Arie Molenhuis, die na een korte bedenkperiode besloot de functie te accepteren. Dit tot groot ongenoegen van de zittende raadsleden Anita van Bolhuis en Linda Bandsma die een samenwerking met Molenhuis niet zien zitten.

Beide vrouwen besloten tot groot ongenoegen van de overige partijleden Arie Molenhuis niet te feliciteren met zijn raadslidmaatschap tijdens zijn installatie. Voor de ogen van het publiek sloegen zij de hand van Molenhuis over. Van Bolhuis besloot onder de toegenomen kritiek af te treden als raadslid en de zetel terug te geven aan GB.

De overige wethouders zien op korte termijn geen verbeteringen in de partij en besloten dus om zonder Gemeentebelangen door te gaan. Daardoor ontstaat er een vreemde situatie in de gemeente Winsum, waarin het college niet langer de meerderheid in de raad heeft. Gemeentebelangen Winsum kwam in 2014 als grootste partij uit de stembus en stond aan de wieg van dit college.

Foto: Google Streetview