Dramatisch FC Groningen vernederd in Almelo

ALMELO – FC Groningen speelde zondagmiddag de return in de play-offs om Europees voetbal. Voor de derde keer in zeven dagen was Heracles de tegenstander van de noordelingen die in Almelo een 2-1 voorsprong moesten verdedigen.

In een zeer slechte wedstrijd van Groninger-zijde bleek direct met welke opdracht Erwin van de Looi zijn manschappen het veld in had gestuurd. Het was dan ook Heracles dat direct het initiatief nam en een aantal keer op voorsprong had moeten komen. De paal en doelman Sergio Padt voorkwamen een achterstand, waardoor FC Groningen wonderlijk zonder kleerscheuren de eerste helft doorkwam.

Comeback

Ook in de tweede helft leken de noordelingen niet van plan te voetballen. De openingsscore van Rusnák, na een snelle counter, kwam uit de lucht vallen en was tegen de verhouding in. Pas in de slotfase van de reguliere speeltijd stelde Heracles orde op zaken. Ramon Zomer trok de stand in de 83e minuut gelijk. Paul Gladon sleepte in blessuretijd een verlenging uit het vuur voor de Almeloërs. Beide doelpunten werden mogelijk gemaakt door slecht ingrijpen van de verdediging van FC Groningen die duidelijk de rust en de ervaring van Lindgren misten.

De verlenging was een makkelijke prooi voor Heracles. FC Groningen liet zich gewillig naar de slachtbank leiden en kon aanvallend niets meer brengen nadat coach Van de Looi de creatieve Idrissi en Rusnák al naar de kant had gehaald. Toch besliste Heracles pas in de tweede helft van de verlenging de wedstrijd.

Heracles vernedert FC Groningen

Etiënne Reijnen liet in de 111e minuut Heracles-spits Wout Weghorst moeiteloos de 3-1 aantekenen. Vier minuten later wist ook Darri zijn doelpunt mee te pikken en scoorde de 4-1. Vlak voor tijd maakte Pelupessy de vernedering compleet door van afstand knap de 5-1 binnen te schieten.

Rood voor Larsen

Toen stond FC Groningen al met tien man op het veld. Kasper Larsen sloeg Weghorst tegen de vlakte en kreeg terecht de rode kaart getoond. De verdediger kan een fikse schorsing tegemoet zien. Daarvoor was ook Erwin van de Looi al naar de tribunes verwezen wegens aanmerkingen op de arbitrage.

Met deze wanvertoning komt er een einde aan het tijdperk van Rasmus Lindgren en Michael de Leeuw bij FC Groningen. Ook coach Erwin van de Looi, assistent Dick Lukkien, Lorenzo Burnet en reservedoelman Peter van der Vlag vertrekken uit het Noorden.