Klavecimbelconcert Goldbergvariaties in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

ZUIDBROEK – Een ruim een uur durend soloconcert door Jan Kleinbussink met een introductie door Piet Groenendijk. De introductie begint om 19.30 uur, het concert begint om 20.15 uur. Voor en na het concert zal het Museumcafé geopend zijn. De toegangsprijs bedraagt 5 Euro. Hiervoor worden eveneens de museumzalen geopend.

De Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) schreef de zogenaamde Goldbergvariaties rond 1740. De compositie bestaat uit een aria gevolgd door dertig ‘veranderingen’ zoals het titelblad van de oorspronkelijke uitgave aangeeft, waarna de aria wordt herhaald. Een van de vrijwilligers van het NNTTM, Piet Groenendijk, geeft vooraf een inleiding.

Jan Kleinbussink is organist (tot enkele jaren geleden van de Grote Kerk te Deventer) en klavecinist. Hij concerteerde in binnen- en buitenland o.a. bij het orkest van Ton Koopman. Hij was docent aan het Rotterdams Conservatorium (hoofdvak theorie) en aan het Koninklijk Conservatorium, waar hij hoofd was van de afdeling Oude Muziek. Het klavecimbel is gebouwd door Cees Bom uit Nieuwolda in 1982 en heeft 2 manualen.