Pekela gaat strenger toezien op nachtvissen

PEKELA – De gemeente Pekela gaat strenger optreden tegen de overlast van nachtvissers. Hiervoor gaat het samenwerken met de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe.

Nachtvissen is het vissen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Nachtvissen is beperkt toegestaan in de gemeente Pekela. Recentelijk blijkt dat de nachtvissers zorgen voor overlast in de omgeving.

Handhaven

In de gemeente Pekela is nachtvissen beperkt toegestaan. Op de aangewezen gebieden is nachtvissen alleen toegestaan met toestemming van Sportvisserij Nederland en de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe, het koepelorgaan van 170 hengelsportverenigingen in beide Provincies. Deze toestemming is een aanvulling op de verplichte vispas. Burgemeester Jaap Kuin: “De gemeente krijgt de laatste tijd klachten over overlast door nachtvissers. De gemeente Pekela staat nachtvissen beperkt toe. Gebleken is dat veel van de nachtvissers niet de juiste toestemming hebben of dat er op een locatie wordt gevist waar dit niet is toegestaan. Intensiever handhaven is daarom noodzakelijk.”

Toestemming

Wanneer iemand toestemming van de visrechthebbende heeft om te vissen dan wil dat niet zeggen dat hij met die toestemming het hele jaar door 24 uren per dag mag vissen. Er gelden namelijk bijzondere regels voor het vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Het vissen tussen deze uren wordt vaak “nachtvissen” genoemd. De visrechthebbende kan op “zijn” water nachtvissen verbieden of hieraan bepaalde voorwaarden verbinden zoals het bezit van een aanvullende nachtvistoestemming. Vaak gebeurt dit om overlast te voorkomen en om beter te kunnen handhaven. Om het nachtvissen in goede banen te leiden heeft Sportvisserij Nederland samen met de federaties een gezamenlijke landelijke Nachtvistoestemming ontwikkeld.