Hoogezand-Sappemeer start pilot ‘Geruisloos De Leine’

Zelfbedieningskabelpont voor fietsers en voetgangers over de Hunze bij Meerwijck, gemeente Hoogezand-Sappemeer.

HOOGEZAND-SAPEMEER – Een moeilijke situatie voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer. In Meerwijck worden momenteel 33 recreatiewoningen permanent bewoond. De gemeente gedoogd deze bewoning al tijden, maar moet nu beslissen of het ook in de toekomst permanente bewoning toe staat in dit gebied.

Naast de recreatiewoningen staan recreatiebedrijven en horeca-etablissementen die de geluidsnorm geregeld overschrijden tijdens evenementen. Het definitief toestaan van permanente bewoning houdt normaal gesproken in dat er twee bedrijven gesloten dienen te worden. Aangezien de gemeente dit niet wil, gelet op de recreatiefunctie van het gebied, komt het nu met de pilot ‘Geruisloos De Leine’.

Regels

Tijdens de pilot gaat de gemeente kijken of de bedrijven en de bewoners in het gebied er samen uit kunnen komen. De gemeente zal vanaf een afstand de ontwikkelingen gaan volgen en alleen ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Enkele regels die Hoogezand-Sappemeer in de pilot heeft verwerkt zijn dat de gemeente niet handhavend gaat optreden tegen geluidsoverlast, ook niet als de bewoners daarover klagen. Wel gaat de gemeente er van uit dat de bedrijven zich houden aan het maximum van 12 evenementen per jaar. Bedrijven en bewoners houden elkaar op de hoogte van de activiteiten en de eventuele geluidsoverlast die daarbij komt kijken.

Als de pilot goed gaat mogen de recreatiewoningen permanent bewoond blijven. Zodra er problemen ontstaan tussen de partijen zal de gemeente een keuze moeten maken. Ook die keuze is op voorhand al bepaald; de gemeente zal de toeristische en recreatieve ontwikkeling van het Zuidlaardermeergebied niet in de weg gaan staan. Kortom, mislukt de pilot dan gaat er een streep door de wens om de recreatiewoningen permanent te bewonen.