Nationale Huidkankerdag in Martini Ziekenhuis groot succes

GRONINGEN – De Nationale Huidkankerdag in het Martini Ziekenhuis was wederom het succes. Zaterdag 21 mei lieten 55 mensen een verdacht plekje op hun huid controleren door een van de dermatologen met de vraag: Is hier sprake van huidkanker?

Dit jaar was er voor het onderzoek meer tijd per patiënt, in vergelijking met vorig jaar. Petra Harms, dermatoloog: ‘Het is fijn dat we nu wat uitgebreider de tijd hebben om de huid goed te onderzoeken. Mensen waarderen het erg dat we wat meer de tijd kunnen nemen. Naast de controle, hebben onze huidtherapeuten ook adviezen gegeven om de huid te beschermen tegen de zon en verdachte plekjes op de huid, goed in de gaten te houden.’

‘We hebben bij enkele bezoekers huidkanker geconstateerd en bij meerdere mensen een voorstadium van huidkanker’, vertelt dermatoloog Petra Harms. ‘Hieruit blijkt de noodzaak om mensen bewust te maken van de negatieve invloeden van onder andere de zon en zonnebanken. Daarnaast hebben de huidtherapeuten voorlichting gegeven over hoe mensen zelf hun huid kunnen beschermen tegen invloeden van de zon. En hoe zij hun huid kunnen controleren op verdachte plekjes. Ons advies daarbij is om bij twijfel altijd contact op te nemen met de huisarts.’ De bezoekers bij wie het verdachte plekje verder onderzocht moet worden, hebben een brief voor hun eigen huisarts meekregen om te overleggen over de te ondernemen acties.

Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. Het Martini Ziekenhuis komt meer dan de helft van de patiënten in polikliniek Dermatologie binnen met verdenking op huidkanker. Het was de tweede keer dat Dermatologie meedeed aan het landelijke initiatief om de huid te laten controleren. ‘Door de hoge opkomst, de positieve reacties en ook het resultaat van de dag, doen we waarschijnlijk volgend jaar opnieuw mee.’, voorspelt Harms.