Negen jaar cel voor Sumatralaanschutter Michael D.

GRONINGEN – Michael D., de schutter die vorig jaar augustus Mais Jozef doodschoot aan de Sumatralaan moet negen jaar de cel in. Dat is het oordeel van de rechtbank die maandag uitspraak deed in de zaak.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel en TBS geëist wegen moord. De rechter vond moord echter te ver gaan, omdat Michael D. zelf ook aangevallen werd. Voor moord is voorbedachte rade nodig en daar was volgens de rechtbank geen sprake van. Doodslag was het oordeel van de rechter, die het noodweer-verhaal van de advocaat van D. ook niet plausibel vond.

Meerdere getuigen zagen hoe D. Jozef op klaarlichte dag dood schoot. De twee hadden ruzie gekregen over het rijgedrag van Michael D. Hij reed met zijn scooter over de stoep waar kinderen speelden, toen Mais Jozef hem aansprak op zijn gedrag escaleerde de situatie.

Na zijn celstraf krijgt D. geen TBS. Hij weigerde mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, daardoor is het onduidelijk of er sprake is van stoornissen waarvoor Michael D. behandeld zou moeten worden.