Pekela maakt korte metten met hennepkwekers

PEKELA – Afgelopen dinsdag heeft de politie een hennepkwekerij ontmanteld aan de Berkenlaan in Nieuwe Pekela. Bij de politie waren tips binnengekomen over een mogelijke kwekerij en over drugshandel in en rondom de woning aan de Berkenlaan. De politie is daarop de woning binnengegaan en is op een hennepkwekerij gestuit.

Damoclesbeleid

De gemeente gaat, aanvullend op de politieactie, het Damoclesbeleid toepassen. Dit betekent dat de woning op last van de burgemeester wordt gesloten voor een nog nader te bepalen duur. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast de strafrechtelijke maatregel van politie en openbaar ministerie worden opgelegd om de overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen.

Groot belang bij direct ingrijpen

Thuiskwekerijen zorgen voor brandgevaarlijke situaties en ondermijnen de rust en orde in de straat. De gemeente Pekela heeft dan ook groot belang bij het direct ingrijpen na het bekend worden van een hennepkwekerij op een adres. Daarnaast zal ook de woningcorporatie Acantus over gaan tot het ontbinden van de huurovereenkomst. In het geval aan de Berkenlaan was er ook sprake van een gehuurde woning van Acantus.
Er zijn in totaal 125 hennepplanten gevonden. De dader is opgepakt door de politie.

Burgemeester Jaap Kuin: “Zo blijkt nu ook weer, een hennepkwekerij houden is nooit zonder risico. Als burgemeester van Pekela duld ik ook geen hennepkwekerijen in één van onze mooie dorpen. Zodra wij erachter komen grijpen we in samen met de politie, met alle gevolgen van dien voor de daders. Vooral het feit dat een woning schade kan oplopen, of nog erger, als gevolg van een illegale hennepplantage bij de buren, is reden genoeg om van verdachte adressen melding te maken bij de politie.”