Stad versoepelt regels Wet Taaleis niet

GRONINGEN – De gemeente Groningen wil niet aan een light-versie van de Wet Taaleis, zoals gevraagd door de GroenLinks-fractie in de stad. Dat schrijft RTV Noord. De partij had gevraagd zwakke groepen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn te ontzien in maatregelen omtrent hun bijstandsuitkering.

GroenLinks had daar vragen over gesteld die nu door het college van B en W zijn beantwoord. Bijstandsgerechtigden die niet voldoende moeite doen om de Nederlandse taal te leren, of beter te beheersen, kunnen maatregelen verwachten.

Een betere beheersing van de Nederlandse taal leidt tot meer kansen op de arbeidsmarkt, aldus het college. Daarom mag verwacht worden dat deze groep zich maximaal inspant voor een betere taalbeheersing.

GroenLinks pleit voor maatwerk. Zo zouden slecht onderwezen ouderen zonder geld moeten worden ontzien. Het college antwoordde dat ze zich alleen richten op mensen bij wie taalverbetering écht bijdraagt aan de kans op betaald werk. Maatwerk dus, meldt het college.