Refaja Ziekenhuis gaat patiëntgegevens delen met andere Treant-locaties

STADSKANAAL – De drie ziekenhuizen van Treant Zorggroep, waaronder het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, delen vanaf afgelopen weekend patiëntendossiers. Een belangrijke en weer nieuwe stap in de samenwerking tussen de drie fusieziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Een stap waarbij Treant de voordelen van grootschaligheid combineert met zorg dicht bij de patiënt.

Door de komst van het uniforme elektronische patiëntendossier kan Treant patiënten die op meerdere locaties zorg van de zorggroep ontvangen beter van dienst zijn. Zo kunnen specialisten en medewerkers overal – dat wil zeggen locatieonafhankelijk – actuele gegevens van patiënten (zoals röntgenfoto’s en onderzoeksuitslagen) raadplegen en delen met ketenpartners, waaronder huisartsen. Dat bevordert de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg. Specialisten kunnen eerder bij de gegevens, wat voor de patiënt resulteert in een snellere diagnose en/of behandeling. Een ander belangrijk voordeel is de betere privacy borging. Immers, er is geen sprake meer van papieren dossiers.

De overgang van de oude naar de nieuwe situatie is complex en daarom de afgelopen maanden uiterst nauwkeurig voorbereid. Desalniettemin kan het gebeuren dat patiënten na de introductie van het uniforme elektronisch patiëntendossier op 27 mei en de dagen daarna hinder ondervinden. Bijvoorbeeld omdat consulten uitlopen en de wachttijd daardoor langer is dan wenselijk. Mocht dat het geval zijn, dan worden patiënten hierover tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis door medewerkers van de polikliniek geïnformeerd.