Noordelijke bibliotheken starten met 5e editie Moordspel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PROVINCIE – Inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland kunnen vanaf 1 juni tot en met 18 juni meedoen aan de online game ‘het Moordspel’. De Bibliotheek organiseert deze wedstrijd, waarbij een spannend verhaal, een klassieke ‘whodunnit’, in delen online gepubliceerd wordt.

Deelnemers kunnen meelezen en raden wie de moordenaar is. De spannende thriller Moord in de polder van Elfie Tromp vormt de basis van het spel. Het spel vindt plaats in het kader van de Spannende Boekenweken.

Het spel

Gedurende de actieperiode worden delen van het verhaal online gezet op www.hetmoordspel.nl en Facebook. In totaal zijn er zeven delen, inclusief de proloog en ontknoping. Iedereen kan meedoen en stemmen op de dader. Op woensdag 1 juni staat de proloog al online en kunnen deelnemers kennismaken met de karakters. Op vrijdag 3 juni wordt deel 1 online gezet en begint het moordspel echt. De deelnemers krijgen daarnaast drie hints die helpen om de moord op te lossen. Wie de goede dader aanwijst maakt kans op een overnachting voor twee personen in Bed and Breakfast de 7de Hemel in Hemelum.

Nieuwe leesbeleving

Het moordspel werd de afgelopen vier jaar georganiseerd door de Friese Bibliotheken in het kader van juni – de Maand van het Spannende Boek. Dit jaar bundelen de bibliotheken in de drie noordelijke provincies hun krachten en wordt zo een nog breder lezerspubliek bereikt. Door het verhaal online te publiceren en interactief te maken via Facebook willen de bibliotheken de lezers een nieuwe leesbeleving bieden en nieuwe vormen van lezen onderzoeken.

De schrijfster

Elfie Tromp (1985) debuteerde in 2013 met de roman Goeroe bij uitgeverij Lebowski/Top Notch en deze roman werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek. In datzelfde jaar won Elfie de VPRO Bagagedrager, een prijs voor jonge reisjournalisten. Daar schreef ze de longread Alfateef voor. Haar tweede roman Underdog is onlangs gepubliceerd en genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Dioraphte Literatuurprijs. Onlangs was zij bij de aftrap van het Boekenbal nog te gast bij de Wereld Draait Door en zong daar een nummer van Marlène Dietrich. Ook nam zij deel aan de Nationale Boekenquiz. Elfie is eveneens columnist bij dagblad Metro.

“Daar hang ik. Bungelend aan een dwarsbalk van de omgebouwde schuur. Een sprongetje van de vide brak mijn nek en nu hang ik drie meter boven de rustieke houten vloer. Het bloed druipt langs mijn modderige voeten naar beneden. Ik zie er levendiger uit dan ik had verwacht, zo dood. Alsof ik een dutje doe. Alleen de diepe japen in mijn onderarmen zien er verontrustend uit. Nu het bloed er niet meer uit gutst, bollen de spieren en aders uit de wonden, als bloemen van vlees die tot bloei komen.”