Politie houdt huis in georganiseerde misdaad Groningen

PROVINCIE – De politie is dinsdag bezig met een grootscheeps ondermijningsonderzoek naar georganiseerde criminaliteit. Op 19 verschillende locaties worden zoekingen verricht, waarbij tot nu toe 13 personen zijn aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen en hennephandel, -teelt en -export of het faciliteren daarvan. Tevens zijn er tot nu toe zeven hennepkwekerijen en één drogerij aangetroffen.

Aanleiding

Met behulp van informatie uit andere onderzoeken, een DNA-hit, anonieme meldingen en informatie van energieleveranciers is eind 2015 een opsporingsonderzoek gestart. Tijdens dat onderzoek kwam een netwerk aan het licht dat ervan wordt verdacht zich bezig te houden met hennepteelt, -handel, -export, witwassen en/of deelname aan een criminele organisatie.

Zoekingen

Vandaag worden in de stad Groningen, Hoogezand, Appingedam, Uithuizen en Eelde zoekingen verricht in zeventien woningen en twee bedrijfspanden. Die zoekingen moeten informatie opleveren over de vermeende criminele organisatie, geld- en hennepstromen. Bij de zoekingen wordt gebruik gemaakt van geld- en drugshonden.

Misdaad mag niet lonen

Hennepteelt vormt een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie is echter niet alleen gefocust op de hennepteelt, maar vooral ook op de organisatie er achter. In de hennepwereld gaat vaak veel geld om. Daarom zijn de zoekingen van vandaag ook gericht op enerzijds het verzamelen van informatie over de criminele organisatie en anderzijds het in beslag nemen van roerende en onroerende goederen.