Toekomst zwembad in Winsum in nevelen gehuld

WINSUM – De toekomst van zwembad de Hoge Vier in Winsum is ongewis nadat het bestuur van de stichting na twintig jaar heeft besloten om haar taken per 1 oktober 2016 neer te leggen.

De gemeente betreurt dit besluit. Wethouder Verschuren: “Het zwembad is een belangrijke voorziening voor onze inwoners. Het zou zonde zijn als dit zou verdwijnen. Om het zwembad open te houden is steun van de bevolking noodzakelijk.”

Het gemeentebestuur bedankt het stichtingsbestuur voor de wijze waarop zij de exploitatie van het zwembad in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Aanleiding van het besluit van het zwembadbestuur is een aangekondigde subsidieverlaging vanuit de gemeente. De gemeenteraad besloot hiertoe in 2013 in het kader van het nieuwe sportbeleid. Het zwembadbestuur kan zich niet vinden in deze verlaging.

Meer vrijwilligers

Belangrijkste doel is nu om het zwembad op lange termijn open te houden. Een groot deel van de oplossing ligt in een veel grotere inzet van vrijwilligers. Bij vergelijkbare zwembaden in andere gemeenten worden veel meer taken door vrijwilligers uitgevoerd. Hierdoor kunnen deze zwembaden met een vergelijkbaar subsidiebedrag de exploitatie wel rond krijgen.

Uit de inzet van vrijwilligers blijkt ook dat het zwembad gedragen wordt door de inwoners van dorp en gemeente Winsum. Zonder die steun vanuit de bevolking is er in de toekomst geen perspectief voor een openluchtzwembad in de gemeente. Bovendien wil het gemeentebestuur overtuigd worden dat het bad in een behoefte voorziet. Die overtuiging moet leiden tot een blijvende subsidiëring van het zwembad, ook in de toekomst.

Nieuw bestuurders nodig

Om het zwembad te behouden zijn nieuwe bestuurders en vrijwilligers nodig. Verschuren: ´Ik hoop dat voldoende inwoners bereid zijn om hun steentje bij te dragen aan het behoud van het zwembad. Nieuwe bestuurders en vrijwilligers zijn onmisbaar om deze voorziening te houden. Wij zullen initiatiefnemers hierin natuurlijk ondersteunen en faciliteren´.

Meld u aan

Vele kinderen hebben de afgelopen jaren hun zwemdiploma in het zwembad gehaald en tijdens mooie dagen een duik kunnen nemen. De gemeente hoopt dat er mensen zijn, die dit ook voor toekomstige generaties mogelijk willen maken. Gaat het zwembad u aan het hart en wilt u initiatief nemen voor behoud? Neem dan contact op met Johan Samplonius, 0595 44 77 45 of gemeente@winsum.nl. Uw hulp is hard nodig!