Nieuwe regels bij verliezen identiteitsbewijs: Politie niet langer nodig

PROVINCIE – Wie vanaf 15 juni zijn identiteitsbewijs verliest hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Voortaan kan zonder tussenkomst van de politie een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart worden aangevraagd bij de gemeente. Met ingang van woensdag 15 juni 2016 zijn alle gemeenten binnen de eenheid Noord-Nederland aangesloten bij deze nieuwe werkwijze.

Bij verlies of diefstal van een identiteitsbewijs kun je direct naar de gemeente. Daar vul je een verklaring van verlies of diefstal in. In één moeite door kan er dan een nieuw identiteitsbewijs worden aangevraagd. De gemeente neemt de melding en de aanvraag direct in behandeling.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig wel aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Uitzonderingen

Raak je het identiteitsbewijs in het weekend of op een feestdag kwijt en is er geen gemeenteloket open? Dan kunt je naar de politie, die hier een mutatie van maakt. Je moet daarna alsnog naar de gemeente om de vermissing daar te melden en een nieuw document aan te vragen. Let op: als het gaat om een buitenlands identiteitsbewijs of een verblijfsdocument, dan geldt de nieuwe werkwijze niet.

Misbruik

Misbruik en valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik stelt de politie een nader onderzoek in.