Pekelder Boys trainer Hiske de Vries moet regelmatig water bij de wijn doen

BOVEN PEKELA – SC Stadskanaal blijkt een goede leerschool voor voetbaltrainers. Rene Nijgh heeft Alteveer onder zijn hoede, zijn broer Jordi wordt trainer van Gieterveen en dit seizoen debuteert Hiske de Vries (45) als hoofdtrainer bij vierdeklasser Pekelder Boys. Hoewel het allemaal niet van een leien dakje gaat – Pekelder Boys is na de 1-0 nederlaag tegen BATO gedwongen nacompetitie te spelen voor lijfsbehoud – hebben De Vries en de club besloten toch met elkaar verder te gaan. ,,Begin dit jaar is de contractverlenging concreet geworden”, vertelt de Kanaalster makelaar. ,,Pekelder Boys is een leuke, warme vereniging. Er zijn altijd dingen die je niet aan staan, soms moet je water bij de wijn doen. Maar dat maakt het ook leuk.”

Hiske de Vries heeft zijn sporen in het amateurvoetbal ruimschoots verdiend. Hij was als speler actief voor SJS, ACV, SC Stadskanaal, Gasselternijveen en om de cirkel weer rond te maken SC Stadskanaal. ,,Daar speel ik nu nog in het derde elftal. We zijn net gepromoveerd naar de reserve eerste klasse. Ik ben nog steeds ontzettend ambitieus, wil zo hoog mogelijk voetballen. Ik train dit team overigens ook. Een keer per week. In 2010-2011 heb ik TC3 gehaald samen met Jordi Nijgh en Lowie Piebes. Vanwege drukke werkzaamheden heb ik er niet gelijk wat mee gedaan. Toen Peter Tempel vorig jaar te kennen gaf te stoppen bij Pekelder Boys, vroeg een aantal spelers van die club mij of dit niet iets voor mij was. Ik ben een paar keer gaan kijken en heb daarna gewoon gesolliciteerd. In het gesprek met het bestuur heb ik aangegeven weinig ervaring te hebben en dat ik daarom niet kon aangeven hoe ik als trainer ben. Het zou voor mij een sprong in het diepe zijn. Toch koos Pekelder Boys voor mij, dat was een aangename verrassing. ”

,,Het betekende een hele omschakeling voor mij”, vervolgt De Vries. ,,Bij SC Stadskanaal is de jeugd ruim vertegenwoordigd, bij Pekelder Boys ligt dit anders. De club heeft veel minder leden. Niettemin trof ik een kwalitatief goede selectie aan. Een goeie mix tussen jongere spelers en routiniers. Toch was het begin van de competitie dramatisch. Na vijf wedstrijden stond de teller op 1 schamel punt. Daarna zijn we van systeem veranderd. Overgestapt van 4-4-2 naar 4-3-3 en dat pakte heel goed uit. Rond de winterstop draaiden we bovenin mee in de tweede periode. Veel blessureleed na de winter zorgde ervoor dat we toch weer in de problemen kwamen. Ik moest op een gegeven moment zelfs een beroep doen op C-junioren. Mooi dat het kan, maar het gaf ook aan hoe hoog de nood was.”

,,Ik heb in korte tijd erg veel opgestoken bij de club. Zo heb ik fouten gemaakt in de communicatie naar de spelers toe. Daar leer je dan weer van. Ik heb op een gegeven moment ook gezegd: Ik weet het ook niet allemaal, geef aan wat jullie willen, dan kijk ik wat ik er mee kan. Ik sta overal voor open. Bij SC Stadskanaal werd drie keer per week getraind en iedereen was er altijd. Bij Pekelder Boys trainen we twee keer, maar de meeste spelers zijn er maar eenmaal. Laatst sprak ik met de trainer van Nieuw Roden. Hij zette een van zijn belangrijkste spelers op de bank omdat hij een training had gemist. Zou ik dat doen, dan moet ik met vijf man beginnen. Dat kan natuurlijk niet. Daarom moet ik mijn visie regelmatig bijstellen, improviseren, puzzelen en dingen accepteren die je eigenlijk niet voor lief wilt nemen. Het heeft te maken met gebrek aan concurrentie. Spelers weten dat als ze niet trainen, ze toch wel spelen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er zeker vijf jongens in ploegen zitten, ook dat maakt het lastig. Werk gaat boven voetbal, dat is logisch. daar zullen ze mij niet over horen. Misschien moet ik volgend seizoen op de vrijdagavond gaan trainen, dan kunnen de meesten waarschijnlijk wel.”

De Vries heeft nooit overwogen voetballers van SC Stadskanaal mee te nemen naar Boven Pekela. ,,Stadskanaal is mijn club, dat ga ik niet doen. En Pekelder Boys gaat ook niet achter spelers aan. Er lopen in het derde elftal van Stadskanaal best een paar jongens die bij Pekelders Boys niet zouden misstaan. Kijk, als ze het zelf aangeven, prima. maar ik onderneem zelf niks.”

De trainer van de Boys zegt veel respect te hebben voor competitiegenoot Alteveer. ,,Die club is dit seizoen heel ver gekomen. Zij hebben laten zien dat op dit niveau passie en inzet belangrijker zijn dan het voetbaltechnische gedeelte. Ze hebben daarmee toch maar mooi de nacompetitie gehaald. Petje af! SVZ is overigens de terechte kampioen. Het is een goed voetballende ploeg. Hun trainer Germain Beck heeft zelf hoog gevoetbald, dit zie je in hun spel terug.”

,,Het zou mooi zijn als een club als Pekelder Boys ook eens een keertje derdeklasser zou worden. Maar dat ga je met 1 keer trainen per week niet redden. Bovendien moet je zorgen dat je elke zondag fit op het veld verschijnt. Je moet het zaterdagavondgebeuren inperken. Het betekent dat je de helft van het jaar op die avond niet door het lint kan gaan. Dat moet je er voor over hebben, die beleving moet er zijn. Anders kom je nooit verder.”