Huurfietsen voor stations in provincie Groningen

PROVINCIE – Na de zomer kunnen treinreizigers fietsen huren op negen stations in de provincie Groningen. Er komen kluizen voor OV-fietsen op de stations van Appingedam, Delfzijl, Groningen-Noord, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Winschoten (uitbreiding), Winsum en Zuidhorn. In totaal is er plaats voor 48 OV-fietsen. De provincie stelt hier ruim 283.000 euro voor beschikbaar.

Het beschikbaar stellen van OV-fietsen is een onderdeel van het programma Beter Benutten van het Rijk en het RSP-project Facelift Noordelijke Stations. In het programma Beter Benutten werken de landelijke overheid, de regio en het bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Met het programma Beter Benutten Fiets is fors geïnvesteerd in fietsenstallingen, fietskluizen en OV-fietsen op treinstations, transferia en bij bushaltes. In de afgelopen tijd zijn er OV-fietsen op de P+R’s van Hoogkerk, Haren, Euroborg en Kardinge gekomen. Als deze een succes zijn, komen er ook fietskluizen op de nieuwe P+R’s van Reitdiep en Meerstad. Zowel Beter Benutten als Facelift Noordelijke Stations dragen financieel bij aan de OV-fietsvoorzieningen. De NS is verantwoordelijk voor de verhuur van de OV-fietsen. Reizigers in het openbaar vervoer die gebruik willen maken van een OV-fiets kunnen een OV-fietsabonnement op hun OV-Chipkaart laden. Meer informatie over de OV-fiets is te vinden op www.ns.nl/ov-fiets.

Facelift Stations

Voor de provincie Groningen sluit het beschikbaar stellen van stallingen voor OV-fietsen op treinstations aan op de doelstellingen van het project Facelift Noordelijke Stations. Met dit project worden onder meer het aantal fietsenstallingen op stations uitgebreid en komen er nieuwe bankjes en wachtruimtes op de perrons. Met deze maatregelen wil de provincie het aantrekkelijker maken om met het openbaar vervoer te reizen. De provincie werkt hierbij samen met ProRail, NS Stations, Arriva, gemeenten en de regio Groningen-Assen.