Klompe: ‘Marco van Basten was spijkerhard. Hij heeft Gianni Zuiverloon geliquideerd’

GRONINGEN – Hij heeft wat met de stad Groningen en voetbalde bovendien voor FC Groningen. Hij is van origine Drent, komt uit Roden om precies te zijn, maar werkt tegenwoordig in Friesland: Tieme Klompe. Coming man in de trainerswereld, de nieuwe kroonprins. Zelf vond hij het recent nog te vroeg om op eigen benen te staan, toch zal hij ooit de sprong in het diepe moeten en gaan wagen. Klompe is een reële vent. Beschaafd, beslist niet dom, kan bogen op een aardige loopbaan en op vrienden in de voetbalwereld. Marco van Basten bijvoorbeeld. Want de voormalige bondscoach had een geweldige band met Klompe. ‘Toen hij naar AZ vertrok, heeft hij er echt alles aan gedaan om me mee te nemen. Ik heb zelf de boot afgehouden. Ik vond AZ niet zoveel beter dan SC Heerenveen. Misschien had ik achteraf toch mee moeten gaan.‘

Marco van Basten dus. Klompe was zelf nog jeugdtrainer bij SC Heerenveen, Van Basten hoofdcoach. Regelmatig verzorgde Klompe analyses van de komende tegenstander voor de equipe van de voormalig Europees topscorer. Van Basten vond ze kennelijk goed. Zocht contact met Klompe en niet veel later vroeg Van Basten of Klompe niet zijn rechterhand wilde worden. En dat gebeurde. ‘Marco van Basten vond zichzelf geen goede trainer. Hij vond dat ik verschillende aspecten van het trainersvak beter beheerste. ‘Doe jij dat maar. Jij bent daar veel beter in’, zei hij dan. En dus nam Klompe heel wat werk uit handen van Van Basten. ‘Marco had een goed zelfbeeld, al dacht hij nog op het niveau van AC Milan en het Nederlandse Elftal. Daar weet Gianni Zuiverloon echt alles van. Marco brandde Gianni helemaal af. Er deugde niets van. Hij liquideerde Zuiverloon, die compleet lamgeslagen was. Marco hanteerde in de functioneringsgesprekken de Milan norm. Dat was niet echt handig. Later heb ik de één op één gesprekjes maar op me genomen, haha.’

Klompe heeft bewondering voor Van Basten. ‘ Hij voelde zich nooit aangevallen. Je kon echt snoeihard met hem discussiëren, hij vatte dat nooit persoonlijk op. Dat vond ik echt heel knap. We hadden een klik en dus vroeg hij me mee naar AZ. Heb ik niet gedaan. Ik vond SC Heerenveen toen zeker niet minder.’

Het huidige SC Heerenveen is dat wel. ‘Ik denk dat dit de minste ploeg sinds een jaar of vijf is. Niet dat er geen kwaliteit in de selectie zit, er zit te weinig vechtlust in. Te weinig power. Te weinig winnaars. Foppe de Haan heeft toen hij de taken van Lodeweges overnam van alles geprobeerd. Hij kwam echt als een tornado binnen. Was vanaf de eerste minuut keihard voor de spelers, ook in de media. Dit deugde niet, dat moest beter. Of dat heel verstandig is geweest, betwijfeld ik. Spelers moeten het uiteindelijk op het veld wel voor je als trainer/coach willen doen. Dat moet je nooit vergeten. En ik weet hoe het werkt: voor een trainer die je openbaar afmaakt loop je geen stap harder.’ Voor De Haan weer even hoofdtrainer werd, zou ook Klompe zelf in beeld zijn geweest om het seizoen af te maken. ‘Daar leek even sprake van, al bleef het allemaal wat vaag. Ik had nee gezegd, want ik vind dat ik er nog niet aan toe ben. Ik wil de beste trainer zijn, en dat ben ik nu nog niet. Wat beter kan? Trainer zijn is een ervaringsvak. Oké concreet, ik denk dat ik het praatje tegen de spelers nog wat kan verbeteren. Dat praatje moet altijd goed zijn, moet altijd hout snijden. Tactisch ben ik wel aardig onderlegd. Ik ben nu op het punt beland dat ik heel aardig weet wat het trainersvak precies inhoudt. Ik zal inderdaad ooit de sprong in het diepe moeten wagen. Dat wil ik ook, al zullen ze me dan wel eerst moeten vragen natuurlijk.’

De loopbaan van Klompe? Die kenmerkte zich vooral door heel veel blessures. ‘Al met al denk ik dat ik te laat de stap van de amateurs naar het betaalde voetbal heb gezet. Ik werd pas ontdekt toen ik bij mijn club Roden van de junioren naar de senioren moest. Dat is laat. Overigens had ook FC Groningen interesse. Een overgang naar die club leek logischer, maar SC Heerenveen pakte het allemaal veel professioneler aan. Ze wisten precies wat ze wilden en hoe ze zaken gingen regelen. Bij FC Groningen was het meer van ‘nou ja, sluit maar aan bij het tweede elftal en we wensen je succes.’ Ik miste vanaf het begin fysieke inhoud. Ging compenseren en dat leverde nogal eens wat blessures op. Aan de enkel, en bovendien scheurde ik mijn achillespees. Daarna is het eigenlijk nooit meer wat geworden. Ik merkte dat toen ik na die blessure mijn rentree maakte. Ik had ontzettend veel aan snelheid ingeboet. De voorheen gemakkelijke duels verloor ik. Ik heb het nog wel bij RKC Waalwijk geprobeerd en later nog bij FC Groningen, een succes was het niet. Het was over. ‘ Toch was er een periode dat Klompe aan de vooravond leek te staan van een veelbelovende carrière. Hij bereikte Jong Oranje en vocht dagelijks heuse gevechten uit op de training met Ruud van Nistelrooy. ‘De klasse droop van Ruud af. Foppe zette me elke training tegenover hem. Daar zijn we beiden beter van geworden. Ik had een goede band met Ruud, tot we met Heerenveen in Eindhoven tegen PSV speelden. Ruud speelde daar ondertussen, en ik heb me toen echt misdragen. Ik heb hem geschopt waar ik kon, ook als de scheidsrechter niet keek. We wonnen wel, maar Ruud heeft daarna drie jaar niet met me gepraat.’

Pas toen z’n vriendin Klompe na zijn loopbaan vroeg wat hij nou eigenlijk straks van plan was te gaan doen, richtte de Drent zich op de toekomst. ‘Voetbal lag het dichtst bij me. En dus ben ik jeugdtrainer geworden. En ondertussen heb ik me opgewerkt tot assistent-trainer. Je hebt je eigen visie, maar neemt natuurlijk ook van trainers die je zelf meegemaakt hebt, dingen mee’, zegt Klompe. En trainers maakte hij mee. En of. Gert Jan Verbeek bijvoorbeeld. ‘De Verbeek die de mensen nu kennen, is rustig vergeleken bij die ik had. Wat hij er soms tegen spelers uitkraamde, ging alle perken te buiten. Overleefde je Verbeek, dan kon je het eerste elftal halen. Dat was een ongeschreven regel bij Heerenveen. Heel anders was Dwight Lodeweges. Een vakman hoor. Hij bereidde zich werkelijk perfect voor op alles. Misschien hield hij wat te lang vast aan zijn visie. Jan de Jonge is ook een verhaal apart. Jan is van het keihard werken. Elke wedstrijd vol op de aanval spelen en afjagen en denken dat je op die manier elke wedstrijd kunt winnen. Erwin Koeman was een ontzettend relaxte vent. Hij was nog maar net trainer en was altijd de rust zelve.’ Klompe maakte ook Ron Jans mee. ‘Ron is een uitstekende trainer. Laat ik dat voorop stellen. Waar ik me wel over verbaas is zijn vrolijkheid. Zijn positivisme. Je kunt in mijn beleving niet altijd positief zijn. Altijd maar vrolijk zijn. Soms vroeg ik me wel eens af of het altijd wel echt was. En dat doe ik nog steeds.’

Klompe is een reële man. ‘ Zoals ik al zei, zo onderhand heb ik redelijk in de gaten hoe het trainersvak werkt. Voor mij is één ding duidelijk: je moet een soort van halve psycholoog zijn. Ik denk dat ik alle facetten van het vak redelijk beheers. Daar neem ik echter geen genoegen mee. Ik wil de beste zijn. Daarom stapte ik na Lodeweges niet meteen in. Maar goed, er komt een moment dat ik de sprong in het diepe zal moeten wagen. Anders zul je nooit weten hoever je het kunt schoppen.’

VV Roden

Klompe deed zijn uitspraken in de kantine van VV Roden. Niet zo verwonderlijk, want Klompe doorliep de jeugdafdeling van die club en draagt de zwart-witten nog steeds een warm hart toe. Daarom ook vroeg hij geen gage voor zijn praatje, maar nam hij met een kruidenbittertje van de club genoegen. ‘Als ik mijn loopbaan zo overzie, dan koester ik de leukste herinneringen aan mijn tijd bij VV Roden. Ik maakte vrienden, ging voor het eerst met ploeggenoten op stap. Met een aantal heb ik nog steeds goed contact. Dat zegt wel genoeg.’