Hennepkwekerij ontmanteld in Oude Pekela: Burgemeester sluit woning

OUDE PEKELA – Bij een politie-inval in een woning aan de Raadhuislaan in Oude Pekela is vorige week zondag een hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld. Na een tip is de politie de woning binnengegaan en trof daar 384 planten aan.

Burgemeester Jaap Kuin benadrukt geen hennepkwekerijen te dulden in één van de dorpen in Pekela. Jaap Kuin: “Dan grijpen we in samen met de politie”.

Damoclesbeleid

De gemeente gaat, aanvullend op deze politieactie, het Damoclesbeleid toepassen. Dit betekent dat de woning op last van de burgemeester binnenkort wordt gesloten voor een nog nader te bepalen duur. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast de strafrechtelijke maatregel van politie en openbaar ministerie worden opgelegd om de overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen.

Groot belang bij direct ingrijpen

Thuiskwekerijen zorgen voor brandgevaarlijke situaties en ondermijnen de rust en orde in de straat. De gemeente Pekela heeft dan ook groot belang bij het direct ingrijpen na het bekend worden van een hennepkwekerij op een adres. Daarnaast zal ook de woningcorporatie Acantus over gaan tot het ontbinden van de huurovereenkomst. In het geval van de Raadhuislaan is er geen sprake van een gehuurde woning van Acantus.

De dader is opgepakt door de politie.

Burgemeester Jaap Kuin: “Zodra het vermoeden er is dat er zich een hennepkwekerij bevindt in een woning of pand, dan grijpen we in samen met de politie. Het feit dat een woning schade kan oplopen, met alle gevolgen van dien zoals brand, als gevolg van een illegale hennepplantage bij de buren, is reden genoeg om van verdachte adressen melding te maken bij de politie.”