School en kerk in Garnwerd slaan handen ineen

GARNWERD – Het project Sleutelbewaarders van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) gaat op dinsdag 21 juni feestelijk van start. De kerk en basisschool OBS de Kromme Akkers in Garnwerd gaan een structurele samenwerking aan, door de sleutel van de kerk samen te delen.

De stichting wil met het project de jonge generatie dorpsbewoners bewust maken van de rol die de kerk speelt in het dorp, en laten nadenken over welke rol de kerk in de toekomst kan spelen. Zo wordt bewustzijn en interesse gewekt bij de kinderen over het erfgoed dat zich al eeuwen in hun midden bevindt.

Het ‘delen’ van de sleutel wordt een feestelijk moment. Hierbij wordt een certificaat ondertekend door zowel de kerk als de school: zij zijn vanaf dat moment samen sleutelbewaarders van de kerk. De school ontvangt een Sleutelbewaarderskist, met daarin de sleutel van de kerk, het certificaat, het Sleutelbewaardersspel en educatief materiaal van de SOGK voor verschillende leeftijdsgroepen.

De leerlingen van groep 6, 7 en 8 spelen op de startdag het Sleutelbewaardersspel. Dit spel is ontworpen door 212 Fahrenheit concept & design uit Groningen. Met een quiz in en rond de kerk kunnen de kinderen het speciale ‘quizkerkje’ openen. Terug in de klas praten ze over wat ze in de kerk hebben gezien, en over de waarde die de kerk voor hen heeft of zou kunnen hebben. De leerlingen denken na over vragen als: wat betekent het om een kerk te beheren? Wat vind ik mooi aan de kerk? Waarvoor kun je een kerk gebruiken, en waarvoor niet?

Na de startdag van het project Sleutelbewaarders wordt de sleutel dus daadwerkelijk gedeeld. Hierdoor ontstaat een basis van vertrouwen tussen de vrijwilligers van de plaatselijke beheerscommissie en de mensen van de school. De kerk wordt een vanzelfsprekende plek voor de schoolkinderen. De school organiseert in het schooljaar verschillende activiteiten in en rond de kerk, zoals de kerstviering of de eindmusical. Beide partijen denken na over wat ze voor elkaar kunnen betekenen, nu én in de toekomst.

Garnwerd heeft de eer van de primeur van dit Sleutelbewaardersproject. De opzet van het project in andere dorpen in de provincie Groningen is in volle gang. Negen andere scholen en kerken gaan in 2016 en 2017 een samenwerking aan in het kader van het Sleutelbewaardersproject.

Het project Sleutelbewaarders wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.