SP blij met uitgebreide studiefonds voor armere studenten en scholieren

PROVINCIE – Het provinciaal studiefonds is op initiatief van de SP-fractie door de provincie Groningen uitgebreid. De provincie komt met deze regeling scholieren en studenten met minder vermogende ouders tegemoet in studie- en reiskosten.

SP-Statenlid Sara van de Par: “De bezuinigingen van het kabinet treffen Groningers hard. Daar moeten studerende jongeren niet nog meer de dupe van worden. De afgelopen jaren doen steeds meer mensen een beroep op het studiefonds. Armoede mag nooit een belemmering zijn voor onderwijs. We zijn blij dat dit provinciebestuur wil blijven investeren in jongeren.”

Naast de toenemende vraag naar de ondersteuning, is ook de studietegemoetkoming voor mbo’ers afgeschaft. Het budget van het provinciaal studiefonds is uitgebreid, om ook deze tekorten op te vangen. Bovendien heeft de provincie het ook mogelijk gemaakt om in bijzondere gevallen het peiljaar te verleggen.

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar: “We willen niet dat kinderen niet kunnen studeren, omdat hun ouders plotseling zonder baan zitten. Wij zijn als provincie trots op het studiefonds. Iedereen heeft recht op onderwijs.”

Acht jaar geleden kwam de SP ook al met een initiatief voor een reiskostenvergoeding voor 16- en 17-jarige mbo’ers. Deze groep jongeren kreeg van de overheid geen OV-kaart, maar moet wel vaak vele kilometers met het openbaar vervoer afleggen. Ook toen boekte de SP succes, eerst via het studiefonds en vanaf 2017 via een landelijke regeling.