Staatsbosbeheer ontvangt uitkijktoren van Lions

ONSTWEDDE – De Lionclubs uit de regio hebben gedurende de afgelopen 2,5 jaar gewerkt aan een uitkijktoren. De uitkijktoren is inmiddels af en wordt op zaterdag 18 juni officieel geopend en tegelijk overgedragen aan Staatsbosbeheer. De handeling wordt onder toeziend oog van Roos Gardien (weduwe Peter Gardien) verricht door Rienko Wollerich (Lionclubs) en Hein Kuiper (Staatsbosbeheer).

Op 16 maart vorig jaar ging de schop de grond in en nu is de uitkijktoren dus af. Op een terrein van Staatsbosbeheer vlakbij het buurtschap Höfte aan de Mussel A (halverwege tussen Onstwedde en Wessinghuizen in de gemeente Stadskanaal) is een robuuste uitkijktoren verschenen. Vanaf de toren heb je een fraai uitzicht op het stroomdal van de Mussel A. Hier heeft Staatsbosbeheer de afgelopen jaren een enorme herinrichting gerealiseerd.

Staatsbosbeheer heeft de bomen geleverd. De Onstwedder Gaarv’n hebben deze gezaagd en de Lions hebben uiteindelijk de toren gebouwd. Dick Meis tekende voor het ontwerp en Jan Blokzijl leverde de professionele bouwvakkers voor de aanleg van de fundatie en het frame. De afbouw is geheel door Lionsleden in de vrije tijd gedaan. Naast de financiële bijdrage van de Lionsclubs, hebben Boermarke Essen en Aa’s, Staatsbosbeer en de provincie Groningen substantieel bijgedragen om de realisatie van de toren mogelijk te maken.

Lionslid Peter Gardien had, als zonevoorzitter, in 2013 het initiatief genomen om een uitkijktoren te bouwen. Zo’n bouwproject was niet nieuw voor hem want in 1995 had hij al eens met de clubs uit de regio een groot project uitgevoerd, waarbij er paviljoens waren gebouwd bij een kinderziekenhuis in het Poolse Kiekrz. Alleen door zijn plotselinge overlijden in maart 2013 kon hij de uitkijktoren niet afmaken. In 2014 hebben de Lionsclubs en Staatsbosbeheer de gezamenlijke realisatie van dit project weer opgepakt.

De Lionsorganisatie is een organisatie van serviceclubs die zich ten doel stelt om zowel lokaal als internationaal de samenleving te dienen.