Gemeenteraad Haren kiest voor zelfstandigheid

HAREN – Ondanks alle negatieve adviezen en rapporten heeft de gemeenteraad van Haren besloten om toch zelfstandig te blijven. Een meerderheid van de raad stemde gisteren tegen de fusie met Groningen en Ten Boer.

ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en nu ook de partij van de opgestapte wethouder Lambeck, de VVD, waren voor een fusie. Deze partijen hebben echter geen meerderheid in de Harense gemeenteraad en werden ‘overstemd’ door D66, Gezond Verstand Haren en de nieuwe coalitiepartij CDA.

Toch is het daarmee niet gezegd dat Haren ook daadwerkelijk zelfstandig blijft. Er ligt op het provinciehuis nog altijd een mogelijkheid om de Arhi-procedure op te starten en Haren aan tafel te dwingen bij Groningen en Ten Boer. Ook Den Haag zal zich over de kwestie buigen en flinke stem hebben in de toekomst van Haren.

Uit eerdere rapporten is gebleken dat Haren er financieel slecht voor staan en zelfstandig blijven de gemeente weleens ver terug kan werpen. Voor de komende vijftien jaar is er geen geld voor nieuw beleid. Uit onderzoek is gebleken dat Haren de gemeentelijke belastingen flink zou moeten opschroeven én tegelijkertijd moet snijden in de voorzieningen om het hoofd zelfstandig boven water te kunnen houden.

“Welke prijs wil je betalen om zelfstandig te blijven?”, stelde gedeputeerde Patrick Brouns eerder al eens tegenover Groot Groningen. De gedeputeerde wil voor 1 juli uitsluitsel geven over het standpunt van de provincie. “Groningen en Ten Boer zijn al in een vergevorderd stadium, die kunnen niet blijven wachten.”