Watervloot IV in Hoogezand trekt recordaantal schepen

HOOGEZAND – Iedere ambitieuze gemeente heeft zijn eigen evenement. Groningen heeft het Noorderzon festival. De gemeente Delfzijl het wereldberoemde nautische evenement “Delfsail”. Op het Hogeland is “Op Roakeldais” tot een internationaal folkloristisch dansevenement uitgegroeid. De “RUN” van Winschoten is niet meer weg te denken in de atletiekwereld. En Hoogezand-Sappemeer heeft zijn Watervloot, het maritiem-cultureel evenement, dat dit jaar van 7 tot en met 9 juli voor de vierde keer wordt georganiseerd.

Jaap Meijer en Henk Jager, verantwoordelijk voor het onderdeel logistiek en facilitair van Watervloot, hebben alle reden om te lachen. Het is de vierde keer, dat ze samen deze klus klaren en nog nooit zijn er zo veel historische schepen aangemeld als dit jaar. Maar liefst 59 schepen, waaronder sleepboten, klippers, tjalken, bakdekkers en opduwers komen in de week na Delfsail naar Martenshoek en zijn grotendeels toegankelijk voor het publiek. “Nog één historisch schip kan erbij en dan is het toch echt vol”, geeft Henk Jager aan.

Watervloot is elke keer weer een uitdaging voor beide mannen. “Hoewel er al een minutieus conceptdraaiboek ligt van voorgaande edities, is het altijd weer spannend”, zegt Jaap Meijer. “Voordat een dergelijk evenement van start gaat, moet er veel worden geregeld. Overleg vindt plaats met allerlei partijen, zoals met de gemeente over vergunningen en een tijdelijk afmeerverbod, zodat de 59 schepen allen een plekje krijgen in de haven van Martenshoek, met gemeentewerken over o.a. het maaien van de berm langs de oevers, met de stichting verkeersondersteuning, met de politie en hulpdiensten, waaronder de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. Daarnaast worden de leden van de winkeliersvereniging‘WIMA’ en omwonenden geïnformeerd.”

De communicatie met de schippers – die zich aanmelden via de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig – verloopt ook via beide heren. Henk Jager, gepensioneerd technisch tekenaar, legt alles keurig op een plattegrond vast, elk schip krijgt een vak en een code. Het ligplaatsenplan is heel handig voor De Trappers, de scoutinggroep uit Hoogezand-Sappemeer, die ook onlosmakelijk met Watervloot is verbonden. Zij zijn vijf dagen lang met circa 25 personen in touw omde werkgroep ‘Maritiem’ te ondersteunen. Zij helpen onder andere de schippers bij het afmeren op woensdag, bij de vlootschouw op vrijdag en bij het vertrek op zondag. Een hele operatie, die volgens strak schema zal moeten verlopen om zo weinig mogelijk oponthoud te veroorzaken bij de diverse bruggen over het Winschoterdiep. Scouting draagt ook zorg voor het captainsdinner in Galerie Werfkade 16, waar 140 personen aan zullen schuiven.

Jaap Meijer en Henk Jager vormen samen met de bestuursleden Jan Boekholt en Marcel Scholtens van de stichting Watervloot de werkgroep ‘Maritiem’. Deze werkgroep is onder anderen verantwoordelijk voor het excursieprogramma van de schippers, die tijdens de watervlootdagen in juli het Nationaal Bus museum in Hoogezand bezoeken, daarna in een open historische bus een rondleiding krijgen door de gemeente en ook de Historische Werf Wolthuis in Sappemeer aandoen.

Niet alleen voor de schippers is goed gezorgd vertellen beide mannen.‘Ook voor de inwoners van Hoogezand-Sappemeer en omstreken is er veel te zien en te doen tijdens Watervloot IV. Een pracht gezicht is uiteraard het groot aantal schepen, dat vier dagen in de haven van Martenshoek is te zien. Overigens wordt er door Noordhof Schilderwerken een ponton aangelegd, zodat er een mooi wandelcircuit langs de schepen is. Op zaterdag 9 juli is er een kunstmarkt aan de Werfkade. Is er een warenmarkt en tevens nautische markt aan de Sluiskade en Foxham. Zaterdagmiddag is er het spectaculair straattheaterfestival, dat bestaat uit reusachtige dinosaurussen en STX, optredens van het piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts, de Pretband van het fanfarekorps HS en het dweilorkest de ‘Dwaarsliggers’ uit Zuidbroek. Het gehele programma van 7 t/m 9 juli is te vinden op www.watervloot.nl