Anne Mieke Backer geeft lezing in Klein Wetsinge

GRONINGEN – Op zondagmiddag 26 juni geeft landschapsarchitect Anne Mieke Backer een lezing in de kerk van Klein Wetsinge. De lezing gaat over tuinarchitecte Renskje Boon (1900-1985) en kent de titel “Hoe de boerentuin via een omweg weer bij de boerin terecht kwam”.

Anne Mieke Backer is landschapsarchitect en ze is onder andere medeauteur van de Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur. Ook schreef ze “Er stond een vrouw in de tuin”. Dit boek laat zich lezen als een levendige geschiedschrijving van de Nederlandse vrouw vanuit het perspectief van de tuin. De auteur vraagt zich af waarom ons altijd is verteld dat door toedoen van één vrouw het paradijs is verloren gegaan en waarom er zo weinig aandacht is voor de paradijzen die sindsdien door Nederlandse vrouwen zijn gecreëerd.

Naamloze boerinnen

Het boek gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis van bloemen en planten doorgaven aan hun dochters, over prinsessen en rijke grootgrondbezitsters, burgerdames en zelfs hoeren die in de groene beschutting van parken hun diensten aanbieden. Beginnend bij de eerste landbouwculturen rond 5000 jaar voor de jaartelling, eindigt het bij internationaal bekende Nederlandse groenontwerpsters en de actualiteit van het nieuwe ‘stadstuinieren’ in de metropool.

Renske Boon

Anne Mieke Backer vertelt deze middag onder andere over Renske Boon. Boon is afkomstig uit Hoogezand. Na de middelbare school volgde ze van 1920 tot 1923 de Tuinbouwschool voor meisjes in Rijswijk. Begin jaren dertig vestigde ze zich als zelfstandig tuinarchitecte in Hoogezand. Ze heeft veel ontwerpen gemaakt voor boerderijtuinen, waarbij eenvoud en soberheid centraal stonden.

Vrouwelijke natuur

Voor haar onderzoek bestudeerde Backer talloze brieven en dagboeken, waardoor er samen met afgenomen interviews een beeld kon worden gevormd van wat de rol van vrouwen was en vooral van wat hun drijfveren waren. Zo werd het schrijven van haar boek een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat de beschreven vrouwen op hun specifieke stukje aarde hebben gezocht en wat zij er tot op de dag van vandaag hebben gevonden.

Entree: €12,50. Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06-54685405 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl.

Zondag 26 juni 2016
Inloop 15:00
Aanvang lezing 15:30
Einde lezing 17:00 uur

Na de lezing wordt er in samenwerking met kwekerij De Eemstuin uit Uithuizermeeden een speciale vegetarische maaltijd geserveerd met eetbare bloemen en bijzondere groenten. Meedoen aan deze aanschuiftafel kost €15,- (exclusief consumpties). Bij mooi weer wordt er gegeten aan een lange tafel buiten.

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12
9773 TK Wetsinge