Fototentoonstelling in gemeentehuis Leek

LEEK – Fotografe Twier van Gelder uit Leek stelt tot eind juli een mooie selectie uit haar fotomateriaal tentoon in het gemeentehuis van Leek.

Twier van Gelder, 52 jaar en tegelijkertijd leeftijdsloos, is een eigenzinnig fotografe, zo één die er dagelijks op uit moet trekken en dat het liefst doet met haar trouwe hondenvriend “meneer Bram”. Twier weet van de alledaagse dingen die ze om zich heen ziet in haar directe omgeving, op het Hoogeland of in de stad Groningen, de meest bijzondere foto’s te maken. Daarnaast zijn ook haar dochters een geliefd onderwerp om te fotograferen (= de fotoserie “SHE”).

Op internet en in de sociale media is Twier sinds 2012 radicaal doorgebroken en heeft zij vele fans. Twier is geboren in Amsterdam (1963) en inmiddels alweer een aantal jaren woonachtig in de provincie Groningen, waar zij zich helemaal thuis voelt en geniet van de zo typerende landschappen en het bijzondere licht.

Op 12-jarige leeftijd begon Twier te fotograferen nadat zij een camera kreeg van haar vader. De passie groeide met de jaren alleen maar en is nooit meer weggegaan, ook al heeft zij vele artistieke uitstappen gemaakt in haar veelzijdige leven. Eén van de typerende uitspraken van Twier als scenarioschrijfster is: “Niet wat je denkt, maar wat je feitelijk ziet, is bepalend. Kijk eens door een wc-rol”. Dat geldt natuurlijk ook voor de fotografie.

Twier houdt absoluut niet van interviews en staat niet graag in het middelpunt. Zij is als fotografe immers vooral toeschouwer: ze observeert, wacht geduldig af, reflecteert en schiet haar foto’s. Twier is dan ook graag alleen, ze is altijd aan het werk, ze is gepassioneerd, geëngageerd en sociaal bewogen.

In overleg met de gemeente Leek, is er een kleine selectie gemaakt uit haar omvangrijk oeuvre en in het gemeentehuis een kunstfoto-expositie ingericht met 15 van haar kunstfoto’s op groot formaat.

De expositie in het gemeentehuis van Leek is gratis te bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis: maandag tot en met vrijdag: 08.00 tot 16.30 uur (vrijdag: 16.00 uur) en donderdagavond van 17.30 tot 19.00 uur.