Proefboerderij Ebelsheerd houdt open dag

NIEUW BEERTA – Op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta wordt op dinsdag 28 juni een open dag gehouden. Belangstellenden kunnen op de proefboerderij een praktijkonderzoek bijwonen met onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Bezoekers kunnen deze dag diverse vernieuwingen in de akkerbouw te bekijken.

Ploegdemonstratie

De proefvelden kunnen tijdens de open dag bezichtigd worden. Bij elk perceel zullen deskundigen aanwezig zijn die vertellen over de desbetreffende proef. De gehele dag rijdt een pendelkar langs de proefvelden waar men kan op- en afstappen. Er wordt een ploegdemonstratie gehouden, waar onder andere het verschil tussen eco-ploegen, bovenover ploegen en gangbaar ploegen wordt gedemonstreerd. Ook zijn er partijen aanwezig die vertellen over plaagdierbeheersing, grondbewerkingssystemen, precisiebemesting en geozaaien van suikerbieten en koolzaad. Nieuw dit jaar is uienonderzoek, hierbij wordt gekeken naar teeltvervroeging van zaaiuien. Dit onderzoek wordt door Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw uitgevoerd in samenwerking met het Uien Innovatie en Kenniscentrum.

Graanteelt gebied

Het Oldambt is van oudsher hét graanteelt gebied van Nederland. Op Ebelsheerd worden dan ook veel proeven gedaan naar granen. Onder andere rassen-, herbiciden-, fungiciden- en groeiregulatieonderzoek in zowel gerst als tarwe. Ook wordt onderzoek verricht naar invloed van rassen en bemesting op bakkwaliteit. Begin van dit jaar is de Graanacademie van start gegaan, dit is een kennisuitwisseling tussen telers. Ook de Graanacademie zal tijdens de open dag geïnteresseerden te woord staan.

De gratis toegankelijke open dag is van 13:00 uur tot 17:30 uur bij proefboerderij Ebelsheerd, Hoofdweg 26 in Nieuw Beerta.