Lonneke Uneken Nederlands kampioen wielrennen

VEENDAM – De uit Veendam afkomstige Lonneke Uneken is Nederlands kampioen geworden. Bij de nieuweling-meisjes bleef de renster van Stormvogels Veendam in de pelotonsprint Ilse Grit uit Zwolle en Ingrid Verhoeff uit Groot-Ammers voor.

Het peloton van de nieuweling-meisjes sloeg snel uiteen in enkele stukken, maar echt wegrijden uit het peloton was niet mogelijk. In de finale ging Grit de sprint van ver aan, maar het was Uneken die er in extremis nog onder door dook en de titel kwam opeisen.

DSC_1993

De Veendamse Lonneke Uneken maakte haar favorietenrol op het NK bij de nieuweling-meisjes volledig waar door na zeven overwinningen in het huidige seizoen ook op de Oude Tongense Handelsweg naar haar tweede (de eerste in 2014, categorie 6) nationale titel te snellen. ,,Ik wist dat er op me gelet zou worden, dus heb ik me in de buik van het peloton vrij rustig gehouden en heb daarnaast een oogje in het zeil gehouden dat er niemand zou wegrijden. Dat lukte goed, want met de wind in de rug zat het tempo er flink in en tegen de wind in kon er niemand wegkomen. Ik kwam als vierde uit de laatste bocht en reed achter Ilse Grit, dus wilde ik er voorbij en dat is gelukt. Deze overwinning is extra mooi na het overlijden van oma Eike vorige week.’’

De vierdejaars VWO studente aan de Topsporttalentenschool in Groningen bleef buiten de val in de laatste kilometer. “Ik hoorde dat er achter me werd gevallen maar zat er gelukkig voor,’’ besloot de kersverse kampioene van Stormvogels Veendam, die nog liet weten de schaatssport zo lang mogelijk te willen combineren met de wielersport.”